Thursday, January 16

Ce inseamna „Intel inside” pentru cloud computing?

La nivel de PC-uri toata lumea stie ce inseamna „Intel inside”, un logo cu +20 de ani vechime afisat pe mai toate PC-urile. Iata ca Intel incearca sa extinda notorietatea acestui logo si in lumea cloud computing prin lansarea programului Intel Cloud Technology, care, in esenta permite clientilor a compare pertinent ofertele diversilor furnizori.

Programul a fost anuntat ieri si vrea sa puna putina ordine intr-un segment de piata inca hype.
In mod curent, la program participa doar 16 furnizori insa lista acestora va creste cu siguranta.Trebuie totusi amintit ca programul are in vedere doar furnizori cu servicii si infrastructura pe arhitecturi Intel. Participantii trebuie sa puna la dispozitia clientilor informatii despre instantele care ruleaza pe Intel. Informatiile se refera la: numar de nuclee disponibile, stocare, sisteme de operare, retea, acceleratori hardware, optimizari, securitate etc. Datele vor fi introduse intr-o matrice pentru a permite comparatii intre oferte, nu stiu daca ofera si info despre pret si SLA.

Initiativa a plecat de la Amazon care a inceput o colaborare de acest gen cu Intel inca din septembrie anul trecut. Printre cei 16 se afla si: Rackspace, Exepedient, Savvis, Virtustream, Canopy, Cloud4com Cloudwatt, Kio, KT, NexGen, OVH, Selectel etc nume prea putin cunoscute pe piata locala, dar cum spuneam si anterior lista va creste rapid. Participantii la program vor putea afisa logo-ul specific. Va urma probabil si o subsectiune a acestui program, cu trimitere la alte tehnologii precum Intel Solid State Drive, IntelHadoop, Intel 10GbE sau Intel Security (ex McAfee). Piata de cloud fiind una cu adresabilitate global, programul va avea si un impact local in viitorul apropiat.