Wednesday, December 4

Ce inseamna cloud la Microsoft?

Zilele trecut am avut sansa sa vizitez Centrul de Date Microsoft din Dublin, locul unde cloud-ul se simte ca acasa. Evident, Dublin este doar unul dintre hub-urile Microsoft, care opereaza in general cam doua centre de date pe fiecare regiune. In Europa, spre exemplu, mai exista un centru de date in Amsterdam.

Pe tema vizitei efective va fi un post dedicat, insa am gasit printre notele de la conferinta cateva date relevante pentru ceea ce reprezinta cloud la Microsoft:
- 1 milion de servere active
- 2.5 miliarde de MB capacitate de stocare
- peste 200 de servicii online
- 2.3 miliarde kWh energie verde cumparata
- 1 miliard de utilizatori
- 20 de milioane clienti companii
- 11 miliarde EUR investitii
- de 3x distanta de la Pamant la Luna, retea de fibra optica operata de Microsoft
Cam asta inseamna „the economy of scale” :)

In imagine, intrarea in Centrul de Date Dublin care ocupa cca 15.000 mp, adica spre 7 terenuri de fotbal si ma refer doar la zona cu servere and stuff. (prin comparatie, in Romania, cel mai mare Centru de Date are putin peste 1000 mp). Este atat de mare, incat angajatii merg cu bicicleta pe holuri. Din pacate, nu am avut voie sa facem poze, normele de securitate fiind foarte stricte. Un jurnalist din Croatia a scos camera in fata cladirii si a tras cateva cadre, iar in urmatoarele secunde a fost abordat de cei de la paza si rugat sa stearga toate imaginile. Oricum, din punct de vedere al securitatii, putine companii isi permit asemenea investitii.