Sunday, November 3

Reincepe razboiul patentelor in industria IT. Google principalul acuzat

Zilele trecute Google si cativa producatori de telefoane mobile pe platforma Android (Samsung, ZTE, Huawei, HTC etc) au fost actionati recent in instanta de consortiul Rockstar pentru incalcarea mai multe patente, cumparate de consortiul amintit de la Nortel. Intentiile au fost anuntate de prin noiembrie, insa pe 1 noiembrie au fost depuse oficial nu mai putin de 8 plangeri.

Rockstar (vezi wiki) este o asociere intre Apple, Microsoft în principal dar si BlackBerry, Ericsson si Sony formata exclusiv pentru achizitia patentelor vandute de Nortel (companie canadiana de telecomunicatii) in urma falimentului din 2009. Interesant este ca patentele au fost cumparate in urma unei licitatii la care principalul rival a fost Google. Suma oferita de Google a fost de cca 4.2 miliarde USD, insa Rockstar a plusat la 4.5 miliarde USD. Presa de peste ocean considera ca esecul din aceasta licitatie a determinat Google sa cumpere Motorola pentru 12.5 miliarde USD in 2011. ( A top Android Executive Admits Google Bought Motorola for the patents).
Cel mai interesant aspect este ca procesul acopera 6 patente cu numele generic „associative search engine” si cel mai relevant dintre acestea se refera la  "an advertisement machine which provides advertisements to a user searching for desired information within a data network." (vezi detalii patent). Acest patent a fost inregistrat pe numele Frederick Caldwell Livermore și Richard Prescott Skillen in FEBRUARIE 1997 (exista Google in acest an?) si cesionat catre Nortel si ulteior Rockstar.  Complicat, nu?
Evident sunt implicate mai multe case de avocatura, cu precadere dintre cele care in ultimii ani au dobandit experienta in zecile de procese intentate in industria IT pe tema brevetelor si patentelor.
Miza? Greu de tras o concluzie. Unele voci au autoritate spun ca e vorba doar de bani, altele ca se urmareste limitarea creșterii Android.