Tuesday, November 12

Tendinte de toamna in Centrele de Date

Am participat recent, la Londra, la un eveniment  Intel dedicat Centrelor de Date, unde au fost dezbătute problemele curente prin care trec furnizorii și tendințele pe care le înregistrează industria.
Cu peste 15 miliarde de dispozitive conectate la Internet în 2015 și o proiecție de 50 de miliarde pentru 2020, cu o creștere a datelor într-un ritm de 10x anual, ceea ce înseamnă depășirea pragului de 200 miliarde PB în următorii ani (conform IDC), este limpede că Data Center-ul devine calul de povară al adoptării accelerate a unor concepte precum Cloud Computing, Big Data, M2M și Internet of Things (IoT este un subiect pe care voi reveni). 
Pentru a depăși aceste provocări, industria face investiții de miliarde, canalizate atât spre construirea unor facilități noi, cât și pentru extinderea și creșterea performanței celor existente. Tendințele se regăsesc, la scară, şi pe piața locală, unde mai mulți jucători au preocupări intense pentru creșterea densității la nivel de rack, reducerea PUE (Power Usage Efectiveness, undeva pe la 1.5 ca medie pe piata locală), obținerea certificărilor Uptime sau extinderea spațiului în camera de date.
În mod curent, presiunea la nivel operațional în Centrele de Date este ridicată. Piața vorbește despre un timp mediu de 2-3 săptămâni pentru poziționarea unor servicii noi (estimare Intel), de o creștere cu 40% a volumului datelor stocate în Data Centere (dintre care 90% creștere pentru date nestructurate, conform studiului IDC Digital Universe), dar și de utilizări a doar 50% din capacitatea serverelor în ciuda adoptării intense a tehnologiilor de virtualizare și automatizare din ultimii ani (conform anchetei IDC Server Virtualization). Evident, industria trebuie să găsească soluții pentru depășirea acestor provocări dacă dorește să ofere un timp mai bun de răspuns la solicitările clienților sau o eficiență operațională ridicată.
Viitorul apropiat pare să se îndrepte către Software Defined Data Center, (termen pe care l-am auzit pentru prima data la evenimentee EMC/VMWare) o abordare arhitecturală a infrastructurii IT, care permite virtualizarea, centralizarea și automatizarea tuturor componentelor: servere, stocare, rețea, securitate, servicii etc. Analizele mai indică și tendința multor companii de a renunța la Centrele de Date/Camerele de Date proprii pentru a se orienta către servicii profesionale, creșterea presiunii pe disponibilitate, interesul tot mai mare pentru reducerea amprentei de CO2, nevoia creșterii densității la valori de 20-40 kW pe rack, posibila dispariție a podelei înălțate etc.