Wednesday, November 27

Cum isi poate proteja Romania lacurile de acumulare

In Romania exista cca 231 lacuri mari de acumulare dintre care cel putin 22 au un nivel de colmatare de peste 40%, unele ajungand la valori de peste 90%, adica sunt practiv inutilizabile (lacul de acumulare de pe Arges, de langa Pitesti, spre exemplu). Mai mult, studiile internationale arata ca aceste lacuri pierd anual cateva procente din rezervorul de apa prin acumularea de sedimente. Ce pot face autoritatile in acest context? Evident o monitorizare a depunerii de sedimente si luare de masuri: dragare, curatare, eliberare apa pentrua antrena aluviunile etc.
Pentru a simplifica aceste operatiuni, Insitutul de Mecatronica a dezvoltat (cu fonduri europene) un dispozitiv care pe baza unor senzori scaneaza fundul lacurilor, face o profilare a sectiunilor si pe baza datelor analziate emite diverse alerte, rapoarte etc. In mod curent, aceste masuratori se fac manual sau cu radare. Prima solutie este prea empirica si nu ofera acuratete, a doua este prea costisitoare.
In cadrul Institutului de Mecatronica a fost facuta proiectarea dispozitivului, scrierea softului de analiza a datelor, producerea efectiva a unor componente, precum si integrarea finala a sistemului. SedControl are trei componente principale: un modul fix subacvatic, un modul plutitor (in imagini) dotat cu panouri solare pentru o functionare independenta si un modul de receptie, comunicare și analiza date, dotat cu un laptop de tip toughbook. SedControl a fost testat in conditii reale atat pe lacul de acumulare Argeș/Pitești cat și in rada portului Constanta. Dispozitivul a primit medalia de aur la Salonul International de Inventica de la Geneva. Persoane din echipa de proiect mi-au spus ca o zona de aplicabilitate ar fi monitorizarea produrilor de gheata de pe rauri (Bistrita spre exemplu) ceea ce ar permite interventia la timp, inainte de ruperea acestora si producerea unor pagube.Brevetele de inventie apartin Institutului de Mecatronica, insa producerea efectiva a dispozitivului va fi preluata de o companie privata.