Thursday, October 17

De ce M2M va fi urmatorul hype dupa cloud computing?

Pentru cine nu stie, M2M (machine-to-machine) reprezinta comunicarea automata dintre doua dispozitive printr-o retea fixa sau mobila. Tehnologia exista pe piata de ceva vreme (vezi articol Market Watch din 2007 Piata telecom pregateste boom-ul M2M) insa a fost oarecum underground. In ultimul an, comunicarea pe subiect s-a intensificat, iar global au tot aparut studii, analize, previziuni... multe in contextul Internet of Things etc.

 Astazi insa am fost la un eveniment Vodafone (Connecting Business with M2M) unde s-a vorbit mult despre piata locala, au fost prezentate unele proiecte reale si s-au facut mai multe demonstratii.
Din informatiile livrate la eveniment, Vodafone are cateva sute de mii de SIM-uri livrate in proiecte M2M. Par multe, insa aveti in vedere ca POS-urile (Point of Sale) sunt una dintre cele mai frecvente utilizari ale tehnologiei, urmate de contoare pentru gaz si energie electrica (la consumatorii industriali in acest moment) si de mijloace de transport. Spre exemplu, doar clujenii de la Arobs au peste 25.000 de SIM-uri folosite in proiectele lor de fleet management.

Ce genereaza cresterea acestei piete? Sunt cativa factori de luat in seama. Primul ar fi scaderea pretului pentru hardware (senzori, chip-uri etc) si comunicatii, de la cateva sute de euro la sub 50, prin urmare tehnoogia devine accesibila pentru multe aplicatii, inclusiv citirea automata a contoarelor de energie electrica ale persoanelor fizice. (se anunta un astfel de proiect cu 30.000 de instalari doar in Bucuresti, in imagine un astfel de dispozitiv). Ar mai fi oportunitatile de business pe care multi vor dori sa le exploateze, spre exemplu un automat de „ceva” care comunica automat stocurile si vanzarile pe tipuri de produse, sau un tensiometru care comunica automat catre medicul de familie valorile masurate etc. Aici intervin ISV-urile (dezvoltatorii de software) si integratorii care vor genera cu siguranta aplicatii tot mai utile. Vodafone a generat deja o serie de parteneriate cu astfel de companii, iar pe viitor va exista probabil inclusiv un sistem de certificare al partenerilor pe M2M. Pare o activitate la fel de interesanta si productiva ca dezvoltarea de apps-uri pentru sistemele mobile de operare. Unii dintre acesti parteneri vor avea un agreement de volum cu Vodafone si vor integra si revinde tehnolologia M2M prin aplicatiilor proprii. Aici se aplica aceeasi logica de business ca la cloud, a se vedea enterprise agreement-urile pe care Microsoft le are pentru Windows Azure si cum ISV-uri ca Softlelligence, spre exemplu, impacheteaza aceste servicii in oferta proprie. (informatia se leaga de concluzia din final)

Tot astazi Vodafone a lansat o platforma de management al conexiunilor M2M. Platforma este livrata din cloud, poate fi integrata cu alte aplicatii ale clientilor si ofera posibilitatea monitorizarii traficului, activarii/dezactivarii SIM-urilor, stabilirii de alerte etc.
Dupa cum arata studiile (51% din companiile mari au in plan un proiect M2M pana in 2015) si predictiile (vezi cartile lui Michio Kaku, spre exemplu), daca as fi ISV as urmari atent aceasta piata, va fi urmatorul hype dupa cloud computing.