Monday, October 14

Centrele de date modulare sunt mai ieftine decat cele traditionale

Am citit astazi despre un studiu al DCD Intelligence (companie de analiza specializata pe centre de date and stuff) care zice ca centrele de date modulare (tip container) sunt cu 14% mai ieftine decat cele traditionale. Reducerea de 14% se refera la realizare (desing, proiectare, construire etc) si nu la operarea acestor facilitati. Totusi, studiul confirma si ca indicatorul PUE (Power Usage Effectiveness) adica eficienta acestor centre de date este mai bun fara insa a da cifre.
Am vazut primele centre de date de acest gen, acum 5-6 ani la un HP Discover, in esenta un container bine organizat si plin cu servere, storage si networking, care folosea foarte eficient spatiul disponibil si care putea fi combinat cu alte unitati similare. Initial erau destinate pentru suplinirea unui centru de date traditional pe parioada constructiei, pentru campanii militare, pentru situatii de urgenta etc ulterior au devenit o alternativa la centrele de date traditionale. Avantajul acestor cotainere este ca vin oarecum prefabricate, includ facilitati de alimentare si racire, permit high density computing si evident sunt foarte usor de instalat. Au nevoie de o fundatie si eventual ceva sursa de apa pentru o racire complementara.

Prin 2010, HP a plusat in aceasta directie prin deschiderea unor linii de productie dedicate centrelor de date container. Era vorba despre doua locatii (SUA si Europa) cu o capacitate extinsa din care HP a livrat pentru Microsoft, spre exemplu, nu mai putin de 40.000 de servere. La vremea respectivă, eficienta anuntata era de 1 watt pentru fiecare 1.23 watti consumati. Intre timp, am inteles ca eficienta/PUE a ajuns la 1.03-1.07 (conform unor informatii ale CapGemini). Microsoft a investit anul trecut cca 1 miliard USD intr-un centru de date realizat din module de tip container, plasat in statul american Virginia. In mod curent, mai mult furnizori ofera centre de date container, printre care atat IBM cat si Oracle/Sun.

In Romania nu stiu sa existe astfel de facilitati, dar acum cativa ani un ex Country Manager al unei companii de securitate cocheta cu ideea unui business pe acest segment. Nu am auzit insa alte informatii in acest sens, prin urmare nu cred ca a demarat afacerea.