Thursday, September 5

Cu ce noutati vine, din toamna, Dynamics NAV 2013 R2?

Microsoft a anuntat lansarea, in octombrie, a unui release nou pentru solutia ERP Dynamics NAV, foarte utilizata si pe piata locala. Noutatile au legatura in principal cu functionalitati de cloud computing adaugate suitei ERP dar si cu o integrare mai stransa cu Office si reflecta planurile anuntate anterior de Microsoft pentru acest produs (imaginea alaturata).

Din punct de vedere cloud, NAV 2013 R2 va fi multitenant, adica mai multi utilizatori vor rula o singura instanta a aplicatiei dar vor avea baze de date diferite. Acest aspect simplifica gazduirea solutiei de catre parteneri (pe Windows Azure sau pe alta infrastructura) si totodata administarea update-urilor si patch-urilor o singura data pentru mai multi clienti. Traditional, implementarile de NAV se fac on-premises, pe infrastructura clientului, cu achizitie de echipamente, servicii de instalare, configurare etc. Prin urmare, atat partenerii cat si clientii ar trebui sa fie multumiti, iar costurile sa scada intr-o oarecare masura. Mai putin fericiti vor fi vanzatorii de servere si stocare, care isi vor vedea marfa tot mai des eliminata din lista de achizitii. Un alt aspect important va fi integrarea cu SharePoint si Office 365 care va permite logarea comuna pe mai multe servicii, adaugarea unor componente de workflow management si lucru colaborativ. Nu am vazut noua interfata NAV Web Services, insa lumea afirma ca arata similar cu cea de la Office 365.

La nivel de speculatii, unii analisti de peste ocean, spun ca plecarea lui Ballmer va aduce unele schimbari in business-ul de ERP/CRM al Microsoft. Ballmer avea planuri pe termen lung cu familia Dynamics insa, spun analistii, exista ideea unui spin off al acestei divizii, pe masura ce Microsoft se orienteaza tot mai mult catre „device-uri si servicii”. Este doar o jumatate de realitate, pentru ca, inclusiv informatiile de mai sus, arata ca NAV se duce in zona de servicii, asemenea si altor produse de business ale Microsoft. CRM-ul are o componenta de cloud inca de acum 2 ani, iar GreatPlains (produs necunoscut pe piata locala) si Axapta (ERP-ul Tier 1 al Microsoft) vor avea, de asemenea, versiuni livrate din cloud/Azure. Pe piata locala inca nu am auzit reactii cu privire la NAV 2013 R2, insa trebuie sa asteptam disponibilitatea oficiala, cunoscut fiind ca noi suntem in valul 2 de adoptare al noilor tehnologii.