Tuesday, July 9

Power BI pentru Office 365

Microsoft va adauga in curand (probabil din august/septembrie) o componenta de BI (Business Intelligence) in suita cloud Office 365 ceea ce va pemite utilizatorilor sa faca analize si proiectii grafice pe baza datelor din Excel. Anunturile oficiale spun ca unealta are capacitatea sa proceseze milioane de campuri la nivel de secunde, transferand rezultatele in grafice 3D interactive, adica se vor modifica in timp real in functie de ajustarea criteriilor de analiza. Microsoft denumeste Power BI for Office 365 drept un „BI self service” (hai sa-l traducem grosolan prin BI cu autoservire).
Sunt mai multe module, unele existente si redenumite, altele noi: Power Query, Power Map (cunoscut anterior ca Geoflow) Power Pivot, Power View. Complementar, utilizatorii au la dispozitie unelte de lucru colaborativ (schimb de date intre colegi/parteneri), cautari interactive (utilizatorul tasteaza un anumit text, iar sistemul genereaza in timp real grafice, analize etc) precum si apps-uri pentru Windows 8, Windows RT, iPad etc.
Facilitati similare sunt disponibile si pentru utilizatorii de Excel 2013 traditional, insa prin aplicatii din cadrul SharePoint si SQL Server BI. Un preview al Power BI este disponibil pe site-ul Microsoft, insa date concrete despre disponibilitate si costuri nu exista in acest moment.