Wednesday, March 13

Ce inseamna 3G la o tableta?

Pentru ca au fost multe cautari de acest gen pe blog, consider necesare cateva explicatii.  In general, tabletele din punct de vedere al conectivitatii la Internet se impart in doua categorii: cu WiFi si cu 3G/4G, iar tot ca o regula generala, cele cu 3G au si conectivitate WiFi.
Tabletele cu WiFi sunt dotate cu o placa wireless care identifica un hot-spot (o retea locala fara fir) si pe baza unui protocol de comunicatii si a unei parole se conecteaza la reteaua respectiva si apoi la Internet. Hot-spot-urile pot fi parolate sau free. Chiar daca necesita parola, aceasta conexiune este de cele mai multe ori gratuita, insa pe la unele hoteluri, sali de conferinte costa.
Tabletele cu 3G /4G sunt dotate cu un modem care se conecteaza pe baza unei cartele SIM la reteaua nationala a unui operator de telefonie mobila (Vodafone, Orange, Cosmote etc). Deci o tableta cu 3G are nevoie de un abonament de date, similar unui telefon mobil. Este recomandabil ca traficul cotidian sa fie facut via reteaua 3G/4G, iar descarcarile de fisiere mai mari (apps-uri, filme, update-uri) sa fie facut printr-un HotSpot.

Tot ca regula generala, o tableta cu 3G este mai scumpa decat una (aceeasi) fara 3G, adica doar cu WiFi. Prin urmare, se pune problema daca merita cumparata o tableta cu 3G? Spre exemplu, in mod curent in oferta Emag, iPad-ul generatia 2, cu 16GB si WiFi costa 1799 RON, in timp ce modelul similar dar cu 3G costa 2299 RON, asadar o diferenta de 500 RON. Mai mult, pentru modelul 3G va trebui achizitionat un abonament de date sau o cartela prepaid, la costuri intre 5 pana la 15 EUR/luna. Exista si posibilitatea conectarii la tableta a unui modem extern 3G/4G pe USB insa acesta necesita, de asemenea, un SIM dedicat. Totusi nu toate tabletele suporta un modem extern, deci nu este o generalitate.

Din fericire insa, HotSpot-urile au devenit tot mai frecvente si tot mai gratuite :) prin urmare avem sansa ca in multe locatii, 3G-ul sa fie doar un cost in plus. Mai mult, exista posibilitatea partajarii pe tableta conexiunii la internet existente pe telefonul mobil (telefonul mobil devine un Hot Spot), mai ales ca multi au pe langa abonamentul de voce si o extraoptiune de date. Prin urmare, 3G-ul pe tableta este bine de avut, dar nu este critic, adica te poti descurca foarte usor si fara, accesul la Internet fiind pe WiFi (acasa, restaurante, pensiuni, firme, chiar si prin parcuri) iar de forta majora prin conexiunea de pe telefon (tethering) pentru partajarea careia exista apps-uri dedicate pentru toate sistemele de operare (WindowsPhone, Android, iOS), inclusiv Symbianul de pe modelele mai vechi de Nokia. Eu am ales o tableta fara 3G si nici nu am simtit (de 2 ani) nevoia unei astfel de conexiuni, am insa pe telefon o extraoptiune pentru date mobile.