Tuesday, August 12

Se va impune Microsoft ca liderul pietei de cloud?


Datele financiare raportate de Microsoft (toate detaliile aici) la finele anului fiscal precedent (iulie 2013-iunie 2014) arata o crestere de 147% a serviciilor de cloud computing , cu o proiectie de 5.7 miliarde USD ca venituri pentru urmatorul an.

147% poate nu spune mare lucru, insa la WPC 2014 (Congresul global cu partnenerii Microsoft desfasurat in urma cu 2-3 saptamani in US) au fost prezentate cateva informatii interesante:
- peste jumatate dintre companiile Fortune 500 folosesc Azure
- peste 300.000 de site-uri active sunt gazduite in Azure
- catre Azure sunt trimise cca 3 milioane de interogari pe secunda
- peste 13 miliarde de autentificari pe saptamana
- peste 1 milion de baze de date SQL
- 300 de milioane utilizatori Azure Active Directory
- 1.65 milioane dezvoltatori inregistrati cu Visual Studio Online

Alte informatii similarare arata ca veniturile din Azure Storage s-au dublat, iar cele din computing s-au triplat, in ultimul an. Complementar, Microsoft a investit cca 15 miliarde USD in reteau globala de centre de date, iar lucrurile nu se opresc aici. 
Anul trecut, am vizitat centrul de date din Dublin (de unde clientii din Romania se alimenteaza cu Office 365, Azure and stuff) iar lucrurile sunt impresionante din toate punctele de vedere: tehnologie, securitate, dimensiune, planuri de extindere etc.

Evident, nici concurenta nu doarme, iar Amazon a raportat 90% crestere a ratei de utilizare pentru serviciile de cloud (detalii aici) chiar daca la nivel de venituri, evolutia nu a fost la fel de spectaculoasa. Subiectul este de urmarit.