Wednesday, November 21

Ex CEO HP Leo Apotheker loveste iarasi

Leo Apotheker se dovedeste cea mai proasta alegere pe care HP a facut-o vreodata. Fostul CEO (venit de la SAP) nu doar ca a dat peste cap compania cu schimbarile organizationale dar a si fost implicat in achizitia companie britanice Autonomy pentru suma de 10,3 miliarde USD. Achizia Autonomy a fost un pas relevant pentru directionarea HP catre business-ul de software, strategie sustinuta intens de Apotheker.
Initial totul a fost OK insa dupa ce Mike Lynch, fondatorul Autonomy (l-am cunoscut la un eveniment global), a plecat din HP, au iesit la iveala mai multe neregularitati financiar-contabile. Se pare ca managementul Autonomy a falsificat unele informatii despre veniturile unor linii de business, precum si despre valoarea contractelor de licentiere prin reselleri.
Aceste informatii false au dus la o supraevaluare majora a companiei. Paguba ar fi de cca 8 miliarde USD, iar HP a facut deja plnageri catre US Securities Commision Enforcement Division si UK Serious Fraud Office. Mike Lynch nu a dat niciun raspuns oficial inca.
Ma intreb, daca la acest nivel (10 miliarde USD si probabil o armata de juristi si consultanti) se intampla fraude, la ce sa ne asteptam in piata locala de fuziuni si achizitii, unde sutn cateva cazuri pe care le-am putea discuta, de la achizitia Forte de catre Siemens pana investitia polonezilor de la ABC Data in Scop Computers.