Tuesday, May 15

Afacerea Ta, Faima Ta - rezultatele finale

Ieri s-a incheiat Afacerea Ta, Faima Ta, concursul de dezvoltarea aplicatii pe diverse platforme Microsoft si printre putinele de acest gen din tara. Microsoft a venit cu o surpriza si a crescut valoarea premiilor: premiul 1/1000 EUR, premiul 2/600 EUR, premiul 3 /400 EUR. Am facut parte din juriul care a analizat si notat fiecare dintre cele 10 aplicatii finaliste, toate prezentarile avand un nivel ridicat de calitate. Cateva precizari se impun:
- majoritatea companiilor prezente sunt relativ mici (adica nu vorbim de Silver/Gold Partner and stuff)
- aplicatiile au fost relativ complexe, atat ca logica de business cat si ca arhitectura
- concurentii s-au pregatit destul de bine, chiar daca unele business planuri au mai scartait
- majoritatea companiilor participante au alte linii de business ca activitate principala
- scorul final obtinut de participanti a fost destul de strans
- cu 2-3 exceptii, business plan-urile prezentate nu erau prea ambitioase in termeni de revenue/marketshare intr-un orizont de 2 ani. De fapt, mai toate proiectiile financiare se opreau la 2 ani.
- nimeni nu a gandit un business speculativ, cu atragerea unui investitor, exit dupa o anumita perioada etc.. nici chiar acolo unde produsul/aplicatia avea ca adresabilitatea piata europeana/globala.
Procesul de jurizarea a implicat audierea unor prezentari din partea firmelor participante, intrebari puse de juriu + ceva documentatie primita anterioar. In nota finala au contat: 30% noutatea solutiei, 30% arhitectura din spate, 40% plan de afaceri. Conform aprecierilor juriului, castigatorii au fost:

1. PRESS, aplicatiei in regim SaaS pentru gestiunea lanturilor de vanzare presa/obiecte de mici dimensiuni, dezvoltata de Exigo Ventures. Mi s-a parut cea mai matura, compania are deja 2-3 clienti pe piata locala, are insa minusul ca nu prea va putea fi replicata in afara Romaniei, prin urmare are ceva mai putine sanse la faza regionala. Tot ai au primit si o sponzarizare din partea Microsoft pentru participarea la editia 2012 a conferintei partenerilor, Worldwide Partner Conference -Toronto.
2. ZyWayForms, o aplicatie pentru gestiunea formularelor (print si digital) realizata de un spin-off din Thinslices.
3. CaptureMyLog de la SoftisServ.
Am vazut unele chipuri dezamagite la anuntarea rezultatelor, insa asa sunt concursurile: doar unii castiga si juriile trec de subiective. Oricum, participarea in sine a fost un castig pentru toata lumea.