Wednesday, August 27

Centrele de Date devin cei mai mari poluatori

Concluzia apartine americanilor de la National Resources Defense Council (NRDC) care sustin ca Centrele de Date au devenit principalii consumatori de energie electrica si indirect (energia electrica inca se obtine preponderent prin arderea combustibililor fosili) unii dintre cei mai mari poluatori.

In mod curent, in USA energia necesara pentru Centrele de Date echivaleaza cu productia a 38 de uzine electrice cu o putere de cca 500 megawați. Pana in 2020, alte 17 astfel de uzine vor fi necesare pentru asigurarea functionarii Centrelor de Date americane, care vor ajunge astfel la un consum de 139 miliarde kilowați/oră. Acest consum reprezintă o creștere de 53% față de necesarul din 2013.
Evident, emisiile de CO2 vor creste similar, mai ales ca gradul de utilizare a energiei verde (din surse regenerabile) nu creste la fel de rapid.

Un aspect interesant surprins de raport este insa posibilitatea reducerii consumului cu cel putin 40% prin schimbarea tehnologiilor existente acum in Centrele de Date. Aceasta ar include eliminarea unor servere vechi, cresterea gradului de incarcare, extinderea virtualizarii. Conform raportului, 30% dintre servere sunt in stare „comatoasa” adica sunt alimentate cu energie electrica insa nu ruleaza nicio aplicatie utila. Mai mult, gradul mediu de incarcare al serverelor nu depaseste 18% , la nivel national.

Pentru Romania nu exista astfel de date, insa avand in vedere nivelul de dezvoltare al pietei, consumul de energie electrica inca nu a devenit o problema de securitate nationala.