Wednesday, March 21

Dynamics NAV va avea o versiune cloud, in beta din mai

Microsoft are planuri mari pentru ERP-ul de clasa medie Dynamics NAV, dezvaluite zilele acestea la Convergence 2012. Mai exact, este vorba de lansarea unei versiuni cloud care va rula pe Windows Azure. Un relase beta va fi disponibil pentru NAV 2013 incepand cu luna mai. Evident solutia va fi disponibila si on premises. Informatiile oficiale amintesc o interfata web similara celei de client Windows, integrare cu SharePoint, OneNote, Skype si Excel, suport doar pentru Microsoft SQL, dashboards pentru rapoarte etc. Versiunea este dezvoltata in .Net.
Microsoft mizeaza pe acest model dual care ofera libertate de alegere clientilor. Cele doua oferte nu se exclud ci se adreseaza unor segmente diferite, nu atat in termeni de profil client/dimensiune/domeniu de activitate cat mai ales de resurse disponibile: hardware, oameni, cash. Evolutia va fi probabil similara cu a Dynamics CRM, pentru care ambele variante (on premises/on demand) sunt cautate in egala masura, si isi gasesc locul in piata (inclusiv cea locala).
NAV 2013 va fi primul ERP din portofoliul Microsoft (care mai are AX si GP) cu o versiune cloud.
Pe piata locala, NAV este un ERP foarte cunoscut si apreciat de utilizatori in general pentru simplitate si interfata familiara specifica Microsoft. Din punct de vedere al cotei de piata, as tinde sa cred ca este pe pozitia 5.