Wednesday, November 23

SAP vrea consultanti de business made in RO

Centrul de cercetare SAP amintit initial prin 2009 s-a transformat intr-un centru de suport regional (Nearshore Delivery Center ca denumire oficiala) care va livra servicii de consultanta pentru implementare solutii SAP in mai multe piete europene. In esență, va fi vorba despre un rezervor de resurse umane calificate superior (consultanti de business in principal) puse la dispoziția diverselor filiale SAP. Intr-o prima fază consultantii vor fi alocati in proiecte din Germania, Austria si Elvetia iar dupa ce numarul acestora va creste vor fi directionati si catre pietele nordice.
Planurile SAP Romania prevad o echipa de 400 consultanti pentru acest centru intru-un orizont de 3 ani. Declaratiile oficiale sustin ca acesti consultanti nu vor fi luati din piata (adica de la parteneri) ci vor fi formati printr-un proces intens: 2-3 luni pregatire teoretica + examen de evaluare/certificare + intership cca 6 luni. Avand in vedere la ce nivel joaca SAP, cred ca sub 1 an experienta un astfel de consultant nu prea are ce cauta pe piata reala (mai ales ca vorbim de piete din vest) insa probabil ca si rezidentii din medicina vor lucra o vreme ca mana a doua sau a treia. Sunt sigur ca un Junior angajat la SAP sau la un partener are ceva mai multa experienta in spate. Ca pepiniera nu va fi doar Bucurestiul ci si alte centre universitare, in prima faza Timisoara si Cluj. Nu stiu ce calcule si-a facut SAP insa acceasi absolventi sunt vanati si de alte companii la fel de atractive care, in plus, au si avantajul unor program educationale cu traditie. SAP din pacate nu prea este o prezenta activa in mediul universitar, cu exceptia unor cursuri optionale prin ASE. Anyway, deoarece formarea unui consultant de business necesita ceva mai mult timp, cativa ani acest centru va fi sustinut puternic din punct de vedere financiar.

Este important de stiut ca initiativa nu este brand new, o asemenea divizie existand in SAP deja cu un efectiv de cca 70 de oameni. Prin urmare, anuntul a fost facut in contextul venirii lui Franck Cohen (in SAP din 2009) si nu venirea a fost in contextul anuntului. Desi a stat doar cateva ore la Bucuresti, Cohen a avut mai multe intalniri interne cu managementul si angajatii SAP Romania. Un alt mesaj important pe care l-a transmis Cohen a fost acela ca Romania ar trebui sa profite mai mult de solutiile SAP in modernizarea și eficientizarea sectorului public, mai ales ca SAP are mai multe proiecte de referinta pe acest segment. Nu mi-am dat seama daca acest mesaj era pentru noi cei din presa sau pentru echipa locala a SAP Romania care ar trebui sa abordeze mai cu aplomb acest sector.