Friday, July 22

Se ingroasa „gluma” in procesul Oracle vs Google

Ieri la SanFrancisco au avut loc audieri preliminare in procesul Oracle-Google si chiar daca nu s-a luat o decizie, plata unor despagubiri de valoarea foarte mare pare tot mai plauzibila. Google a reprosat Oracle ca nu poate dovedi o legatura reala intre patentele Java nerespectate si anumite venituri generate si a a dus in discutie legatura buna pe care o avea cu SunMicrosystems inainte de achizitia de catre Oracle. Mai mult, Google a spus ca Sun era un mare fan Android pe care il considera o cale foarte buna pentru promovarea tehnologiei Java.
Oracle a sustinu acuzatia ca Google a preluat pur si simplu arhitectura Java si a redenumit-o. Adevarul pare de partea Oracle, iar judecatorul cazului a afirmat ca sigur va fi vorba de o despagubire a carei valoare trebuie discutata soi care va fi “probably in the millions, maybe in the billions”. Prin urmare, nu vina Google ar trebui dovedita ci cu pregadere identificata valoarea pagubei. O situatia foarte similara cazului Oracle versus SAP, unde desi SAP a recunoscut acuzatia, stabilirea valorii despagubirii a reprezentat cazul in sine, valoare care in final a fost de cca 1,5 miliarde USD.
Discutiile sunt totusi depare de final, Oracle fiind totusi departe de a dovedi inca exact ce patente, in ce mod au fost nerespectate si cum a monetizat Google acest aspect. Oricum valoarea unor posibile despagubiri ar fi in jurul a 2,6 miliarde USD conform unor evaluari Oracle dar care ar putea fi mai mare daca se dovedeste ca Google a nerespectat cu intentie patentele cu pricina.