Monday, March 28

Piata locala de cloud computing prinde contur

Se vorbeste tot mai des in ultima vreme despre cloud computing, insa nu doar se vorbeste ci se intampla si proiecte. Am vorbit recent cu Mircea Mihai (ex Codex - :( CODECS dupa cum bine imi semnaleaza unii cititori) care are acum o firma de training (Exelo) si foloseste Microsoft Office Communications Server (parte din BPOS) pentru sesiuni one-to-one de video si voce trainer-cursant pentru clientii din afara Bucurestiului. A scapat astfel de costurile tot mai mari cu deplasarea si cazarea trainerilor prin diverse orase + ca timpul pierdut pe tren sau masina poate fi folosit mai inteligent, iar la cum sunt drumurile in RO vorbim de cateva zile/luna. Alt exemplu ar fi Bacania Veche, afacerea lui Marius Atudosiei (ex jurnalist si marketer) care foloseste Microsoft Exchange si SharePoint Online pentru comunicare, calendar, task management si lucru colaborativ, adica plata lunara si servicii fara bataie de cap.
Ar mai fi si cativa clienti care au trecut pe SeniorERP Online si chiar un Dynamics CRM hostat. Dincolo de aceste exemple (mici din punct de vedere financiar) Microsoft lucreaza la nu mai putin de 10 proiecte de private cloud computing, proiecte mari pe infrastructura complexa care se deruleaza la companii din Top 100 si unde valorile sunt altele. De asemenea, IBM incepe sa exploateze mai intens centrul de date de la Bucuresti. (mai multe informatii maine, dupa vizita oficiala)
Nu se poate vorbi inca de o piata locala de cloud computing (nu se cunoaste valoarea, jucatorii, marketshare etc), insa lucrurile incep sa se miste si acesta este cel mai important aspect.