Monday, March 21

ERP in 2010: Oracle pune in umbra SAP

O situatie inedita surprinsa in raportul Panorama (ERP 2011) este ca Oracle incepe sa ia fatza SAP in proiectele majore. Interesant este ca SAP intra mai des pe lista scurta (38% fata de 32% Oracle) insa la selectia finala 19% dintre clienti opteaza pentru SAP si 22% pentru Oracle.
Sunt doua explicatii pentru aceasta situatie care insa nu se exclud ci se completeaza. Pe de o parte, as pune intrarea mai frecventa pe lista scurta a SAP pe nivelul mult mai ridicat de notorietate al solutiei germane, iar pe de alta scorul mai bun al Oracle la selectia reala pe faptul ca Oracle inseamna de fapt 3 solutii distincte: Oracle eBusiness Suite, Peoplesoft, JD Edwards. Ar mai fi si faptul ca dupa achizitia SUN, oferta integrata hard+soft a Oracle ar fi putut deveni mai atractiva financiar.
Daca am fi avut un raport pe fiecare dintre cele trei solutii, SAP ar fi castigat detasat, mai ales ca pana la megaproiectul de integrare a tuturor produselor Oracle vor mai trece niste ani. (asta daca se va intampla). Tendinta nu trebuie totusi ignorata, desi in Romania nu cred ca exista. La noi proiectele pe JDE si PeopleSoft sunt foarte putine, iar notorietatea SAP ceva mai mare decat la nivel global.
La fel de interesant este si ca Microsoft, cu produsele Dynamics, le sufla in ceafa primilor doi clasati, cu 14% procent de selectie, este adevarat tot cu o suita de produse (AX, NAV, GP). In RO, datorita specificului de SMB al pietei, pozitia de piata a Microsoft este mult mai buna decat cea a Oracle (in termeni de conturi si nu de venituri, evident).