Sunday, August 8

HP fara Mark Hurd.

Plecarea lui Mark Hurd de la HP, in contextul unui scandal de hartuire sexuala, duce la inceperea unui proces de head hunting extrem de complex. Interimatul va fi asigurat de Directorul Financiar, Cathie Lesjak, iar cautarea unui nou CEO va fi coordonata de Marc Andreesen, membru in consiliul de administratie.
Declaratiile oficiale sunt vagi si afirma existenta pe lista scurta atat a unor persoane interne cat si a unor candidati externi. Intern cu cele mai mari sanse ar fi unul dintre sefii diviziilor HP: Ann Livermore de la business solutions (o tipa OK, am ascultat-o la cateva conferinte internationale, dar fara prea mare charisma) Todd Bradley - de la PC si device-uri personale sau Joshi Vyomeshi de la printing and imaging. Ann Livermore as zice ca are cele mai mari sanse, prea sunt numai barbati CEO la IBM, Cisco, Microsoft, Oracle, EMC. (Ursula Burns la Xerox este printre exceptii). Printre externi sunt vizati o serie de executivi de la companiile amintite anterior, IBM pare a fi (prin liniile de business relativ similare) cel mai potrivit loc de vanatoare. Un impediment ar fi insa retragerea lui Sam Palmisano anul viitor, ceea ce deschide ceva oportunitati de promovare pentru unii membri ai staff-ului superior.
Intre timp, Marc Hurd se bucura de 12,2 milioane USD, drepturi pentru desfacerea contractului de munca :) precum si de posibilitatea de a cumpara actiuni preferentiale. In astfel de conditii este irelevant daca il va mai angaja cineva sau nu. Desi cotatia pe bursa a fost influentata negativ de plecarea lui Hurd, HP nu considera ca obiectivele de business pentru anul in curs vor fi afectate, atat in termeni de cifra de afaceri cat si de profitabilitate.