Monday, August 16

De la Bucuresti spre Thasos

Am avut, in ultimii ani, mai multe discutii despre cea mai buna ruta spre insula greceasca Thasos. In ciuda opiniilor diferite, cred, in continuare, ca cel mai bun drum este prin Sofia, chiar daca este cu cca 30 km mai mult si site-uri precum viaMichelin dau un timp mai mare.


Chiar si cu relativ nou deschisa vama de la Exochi (accesibila prin orasul Drama) lucrurile nu se schimba pentru ca drumul prin Exochi, ca de altfel si cel prin Svilengrad, merge printr-o zona montana inalta cu viraje si implicit viteza de deplasare mica.
Prin Sofia, traseul este mai intuitiv, cele mai mari orase (Plevna, Dubnitsa, Blagoevgrad) sunt ocolite pe sosele de centura, exista o bucata de autostrada si o zona cu sosea modernizata, iar drumul permite o viteza de deplasare mai mare. Evident, cu masurile de precautie necesare pentru vigilenta politie BG. Prin Sofia, cu un mers in limite legale (cu un plus de 10-20kmph si cateva pauze) sunt necesare max 10h pentru a ajunge la Kavala, chiar 9 cu o deplasare mai alerta. Evident pot fi si surprize: ocoliri, camioane etc. Din toate drumurile de Grecia facute pe acest traseu, radare sunt prezente constant pe: iesirea din Ruse, centura Plevnei, Dubnitsa si ultimele sate/orase spre granita.