Thursday, July 8

Cum sa alegi o bicicleta pentru copil?

Mersul pe bicicleta este probabil una dintre cele mai placute activitati outdoor pentru un copil. Mai mult, daca participa si parintii implicarea acestuia va fi maxima. Alegerea bicicletei potrivite nu este tocmai un lucru simplu pentru motive legate de oferta, costuri și ritm rapid de crestere al copilului. Una dintre greselile frecvente este cumpararea unei biciclete prea mari fata de varsta acestuia, ceea ce va crea probleme la manevrare si va induce copilului o pozitie incomoda. (stiu, unii dintre noi au invatat pe bicilete cu cadru pentru adulti, insa nu este un motiv sa realuam experienta). O alta greseala este alegerea unei biciclete foarte ieftine care insa in cateva luni va avea joc la toate angrenajele, iar copilul nu va avea nicio satisfactie sa pedaleze. Din fericire, bicicletele pentru copii vin cu multe dimensiuni, cu roti de la 12 la 24, aproape din 2 in 2 inci si cadre pe masura, deci se poate gasi ceva potrivit pentru orice varsta si talie. Iar justificarea unei cheltuieli mai mari pe o bicicleta de calitate este ca aceasta isi va pastra calitatile si va putea fi folosita de alt copil din familie sau vanduta si o parte din investitie recuperata.

Dupa ce se renunta la rotile ajutatoare, este de preferat ca bicicleta sa fie cat mai usoara. Copilul va descoperi mersul cu viteza, miscarile rapide și orice elemente in plus (portbagaj, aripi, cos, cutie etc) ii vor afecta manevrabilitatea. Pentru modele cu dimensiunea rotii de 18-20 nu cred ca este nevoie de un schimbator pentru foaie, un pinion mare (megadrive) fiind suficient pentru urcarea unei pante, de asemenea, o furca fixa isi va face bine treaba. Simplitatea bicicletei va reduce greutatea, element esential pentru un copil.

Spre exemplu acest Drag Extrem (stanga) cantareste peste 14kg in timp ce Cube TeamKid 200 (imaginea de mai sus) are cca 9,5kg, diferenta relevanta pentru un copil de 7-8 ani si cca 25kg. Ganditi-va cum ar fi sa mergeti cu o bicla cu jumatate din greutatea corporala? Cauciucurile ideale sunt semislick adica nici prea de mountain-bike nici prea de asfalt. Franele pe disc sunt deja prea mult pentru juniorii de pana la 10 ani ca si jantele duble. Bicicleta ar trebui dotata cu o sonerie, deoarece copii au tendinta sa nu acorde mare importanta pietonilor, iar o atentionare este necesara. Daca uneori bugetul necesar pare prea mare, o varianta SH este foarte binevenita. Folosite cam 2 ani, bicicletele de calitate nu ajung sa se deterioreze si sunt oricand o alegere mai buna decat marfa gasita prin supermarketuri cu echipare indoielnica, frane care nu tin si cadrul de 2 tone din otel.

PS - nu uitati de casca