Friday, December 28

The Marketer supărat de meseriași

Bogdan Branzas are un editorial interesant in The Marketer, despre meseriasii care castiga 1500E/luna, sau care refuza lucrări ce nu aduc un venit lunar de cel puțin 1500 E. Indignarea este una perfect plauzibilă având în vedere că alte categorii profesionale care au investit mult mai mult în pregătire și carieră sunt departe de această sumă, vezi profesori, medici etc. Pe de altă parte informatia justifică atitudinea sfidatoare a unora care au terminat cu greu 8 clase dare care si-au tras cu totii audi, passaturi si tuaregi, musai second și musai tdi.
Ce nu a inteles Bogdan Branzas, si alaturi de el și alți intelectuali, este încarcătura istorică a acestui fapt. În Anglia medievală, după marea ciumă care a decimat populația cel mai bine o duceau muncitorii agricoli care ajunseseră să trăiască mai bine decât mulți proprietari de pământ pentru că își vindeau forța de muncă la prețuri foarte mari. Iar situația s-a repetat de fiecare dată când raportul cerere/ofertă a fost disproporționat. Mai mult acesti oameni nu sunt genul retardați ci dimpotrivă bine adaptați la realitate. Am spus întotdeauna că pentru anumite categorii, faptul că au făcut o facultate și au avut o calificare teoretic superioară, a fost un dezavantaj în România postrevoluționară. Asta i-a ținut acasă în loc să plece în Spania sau Italia, i-a ținut într-o slujbă prost plătită în loc să se reprofileze.
Nu mă deranjează că un meseriaș câștigă atât de bine, iar dacă asta deranjează pe cineva se poate reorienta profesional oricând. Mă deranjează însă (dacă) că aceștia nu înregistrează sumele, nu oferă chitanță, nu oferă garanție, nu își plătesc taxele. Aici mă revolt. Dacă mă costă ca în Austria vreau calitate ca în Austria.