Monday, July 9

Studiile confirma: piata IT locala bate pasul pe loc

Piata IT locala, cu precadere la nivel de servicii, bate pasul pe loc, avand o crestere de doar 3% in 2017. Concluzia apartine lui Razvan Savu, consultant IDC, iar daca vreti mai multe detalii trebuie sa achizitionati raportul „Romania IT Services Market 2018-2020 Forecast and 2017 Vendor Shares”, la un pret de cca 9.000 USD.

Valoarea de 3% este surprinzatoare mai ales prin raportare la economia care „duduie” si a inregistrat cel mai mare ritm de crestere din EU in 2017.  Studiul mai arata si ca integratorii de sisteme sunt cel mai afectat segment cu o scadere de cca 7%.

Cauzele sunt usor de identificat:
- lipsa cronica a investitiilor in tehnologie, atat din fonduri nationale cat si din surse europene (iar daca sunt, antreprenorii invata imediat cum sa le fraudeze)
- cresterea ponderii cloud-ului (piata a cam inteles avantajele...se muta in nor inclusiv workload-uri de SAP si Oracle)
- orientarea catre solutii preimpachetate, care nu necesita un volum mare de servicii de implementare/customizare (adica dispar treptat solutiile dezvoltate de la zero, sunt prea costisitoarea si prea riscante)

Studiul IDC surprinde si ridicarea puternica a furnizorilor din provincie si chiar daca Bucurestiul ramane in top, ponderea unor companii din Timisoara, Cluj Napoca, Iasi, Sibiu si Brasov este in crestere. Am remarcat acest „fenomen” si la o conferinta recenta a unui value added distributor unde am fost implicat in moderarea unor paneluir tematice: reprezentantii companiilor din provincie erau mai interesati si mai implicati in discutii. Deasemenea, in spatiul public au tot aparut in ultimele luni proiecte interesate derulate de companii mai putin cunoscute.

Evident, exista o doza de relativ in aceste studii, mai ales ca prin 2016 prognoza (ANIS si PAC) arata pentru piata de software si servicii IT un ritm anual mediu de crestere de 11% pana cel putin in 2018, insa tendinta conteaza mai mult decat cifrele in sine.