Thursday, August 31

In Romania se angajarile se fac rapid si prost

Smartree afirma ca in Romania, departamentele de HR au renuntat treptat la testarea angajatilor, pe motiv ca nu au timp si nici oferta prea bogata. Prin urmare, cam totul se petrece pe fast forward, cu prea putine intrebari de genul „cine esti si ce stii sa faci?” insa cu un inel de logodna sclipitor, ca potentialul candidat sa uite de alte oferte.

Aceeasi companie spune si ca testele psihologice sunt probabil cel mai puțin folosite, mai ales prin comparatie cu anii trecuti. Principalul motiv este lipsa de timp dar si reticenta angajatilor de a completa astfel de teste, mai ales atunci cȃnd vorbim despre executive search sau head hunting. De cele mai multe ori, recrutarea pentru poziții de seniori și specialiști se bazează, pe abordarea directă a candidaților ȋn diferite rețele de socializare, cum ar fi LinkedIn. 

Specialistii Smartree considera ca lipsa testarii este paguboasa pentru companii si caprincipalul avantaj al acestor testări este faptul că se pot verifica anumite cunoștințe tehnice, aptitudini și abilități, ȋncă de la ȋnceputul procesului de recrutare. Se elimină, astfel, riscul angajării unui candidat care ȋn perioada de probă nu ar dovedi că are toate competențele menționate ȋn CV, ceea ce ar face procesul de recrutare ineficient.”