Tuesday, December 13

Ce preturi are Microsoft Dynamics 365?

2016 a adus pe piata, Microsoft Dynamics 365, o suita care integreaza functionalitati de gestiune economica si operationala, relatii cu clientii, vanzari, marketing, e-mail si colaborare. Adica, ERP, CRM si colaborare intr-un singur produs. Asta vine, invariabil ci cu o oarecare complexitate, nu la nivel de interfata si ergonomie ci mai degraba legata de pricing. Care ar fi oare echivalentul romanesc pentru „pricing”? Sa fie „prețăluire? :)

 Revenind la Microsoft Dynamics 365, trebuie stiut ca licentierea se poate face la nivel de planuri, aplicatii, tip de utilizator sau tip de business. Dar sa le luam pe rand.

Varianta de planuri este deja cunoscuta de la Office 365 si implica alegerea unor pachete predefinite de aplicatii. Spre exemplu: Dynamics 365 Plan 1 (costa cca 70 USD/luna/utilizator) si este orientat preponderent catre gestionarea relatiilor cu clientii. Adica ofera: Dynamics 365 for Sales, Dynamics 365 for Customer Service, Dynamics 365 for Field Service, Dynamics 365 for Project Service Automation dar si Microsoft PowerApps si Microsoft Flow. 

Cu o logica similara, Dynamics 365 Plan 2 costa 210 USD/utilizator/luna dar ofera suplimentar functionalitatile de tip ERP (Dynamics 365 for Operations). Planurile sunt pentru versiuni „full user” denumite anterior si pro-user sau power user. Aici intervine insa o diferentiere. Planurile amintite mai sus sunt disponibile pentru licentierea Enterprise (peste 500 de utiizatori), pentru nivelul Business (companii mici si medii) exista, alte preturi/pachete. Spre exemplu: Dynamics 365 for Financials la doar 40 USD/luna/user, pret pentru solutia completa.


Clientii care doresc flexibilitate pot opta pentru aplicatii individuale, cu preturi de la 95 (Dynamics 365 for Sales) la 195 USD/luna/user. (Dynamics 365 for Operations). Pentru fiecare dintre acestea exista si varianta „light user”, doar acces la informatiile produse sau task-uri simple, cu preturi de la 4 la 10 USD/luna/user. Pot fi combinate licentele „full” cu cele „light” in functie de activitatea utilizatorilor, pentru obtinerea unui cost optim. Multi angajati au nevoie doar de acceseze unele inforatii si eventual sa proceseze sarcini simple precum: depunerea unei cereri de concediu, a unui decont etc. Licentele light au denumierea generica de Dynamics 365 for Team si functioneaza doar corelate cu olicenta full (minim una). Toti userii light au acces la Power Apps.

Licentierea pentru Microsoft Dynamics 365 este mai degraba diversa decat complexa si da posibilitatea oricarei organizatii sa gaseasca reteta potrivita si sa obtina cel mai bun cost, indiferent de numarul angajatilor si profilul acestora. Preturile pentru Romania inca nu au fost facute publice.