Wednesday, November 23

SAP HANA 2 este gata de lansare

SAP HANA 2 nu este o naveta spatiala ci o versiune imbunatatita a appliance-ului de business analytics in-memory dezvoltat de compania germana in 2010. HANA 2 aduce noi instrumente de analiza a datelor din surse multiple, inclusiv date geospatiale, precum si o versiune gratuita (Hana Express...interesant ca atat Oracle cat si IBM au linii de produse denumite Express) pentru dezvoltatori, despre care am scris acum cateva saptamani. Produsul este dedicat analizei rapide/real time a unor volume mari de date, atat tranzactionale cat si analitice. Ca disponibilitate comerciala a fost anuntata data de 30 noiembrie. SAP HANA are succes de piata inclusiv in Romania si inclusiv in combinatie cu solutia entry level SAP Business One. Stiu cel putin un retailer online mare care isi bazeaza acivitatea pe puterea analitica a acestei platforme. SAP HANA 2 este valabila si ca serviciu cloud.
Noutati ale noii versiuni:
  •  motoare analitice îmbunătățite pentru date de tip text, spațiale, grafice sau din streaming. Au fost adăugați noi algoritmi pentru analiză predictivă, care să permită descoperirea de noi pattern-uri și încorporarea unor soluții bazate pe machine learning în aplicații customizate. 
  • update-uri la nivel de securitate și eficientizare a gradului de utilizare a resurselor. O  noua opțiune active/active read-enabled permite companiilor IT să valorifice și sistemele secundare, folosite anterior doar pentru replicare 
  • noi functionalitati pentru analiza textelor – analiză lingvistică, analiză contextuală capabilă să identifice oameni, companii, organizații, orașe sau alte entități geografice în conținutul WEB și să transforme informațiile nestructurate în date structurate, sau analiza sentimentelor.
  • noi API-uri  care permit extragerea mai multor metadate din documente, pentru analiză, sau oferă funcții avansate pentru servere și limbaje.
  • analiza de date geospatiale  colectate prin sateliți de către Agenția Spațială Europeană (ESA)


 „SAP HANA 2 oferă noi funcționalități pentru managementul datelor și dezvoltarea mult mai rapidă a aplicațiilor, iar cu ajutorul SAP Hybris as s Service este de așteptat ca tot mai mulți clienți să-și creeze un nou model de business, stabil, dar în același timp flexibil, prin intermediul acestor aplicații inovatoare” afirma Cristian Popescu, Managing Director SAP România, in comunicatul de presa asociat lansarii noului produs.