Xapt este prezenta cu o reprezentata in Romania, inca de anul trecut, insa proiecte exista mai vechi, cu precadere in Ardeal. (vezi Melinda Instal) insa acum intra direct pe o pozitie superioara in piata, avand acces la o echipa cu cca 40 de angajati si o baza instalata destul de mare. Ar fi de amintit si ca LLP a facut o achizitie similara prin 2006-2007 cand a cumparat business-ul de NAV de la EWIR (Est Vest Informatique Romania, compania are a adus ERP-ul Navision in Romania, inainte ca aceasta solutie sa fie cumparata de Microsoft in rebranduita ca Dynamics NAV). Datorita ramanerii LLP in piata, rebrandingul Xapt va fi rapid, cateva luni probabil.
Compania va fi condusa probabil de catre managementul actual si va partaja mai multe resurse cu sediul din Ungaria. Proiectele din nord-vestul tarii vor fi gestionate de Budapesta, mai ales daca vor fi in cadrul unor companii vorbitoare de limba maghiara. Echipa de la Bucuresti, va creste in timp, obiectivul lui Zsolt Ambrus (CEO Xapt CEE) fiind 80-90 persoane, fara un orizont de timp bine definit.
Xapt se va focaliza cu precadere pe businessul on premises, atat NAV cat si AX si nu considera ca ERP-ul in regim SaaS (ca serviciu/on demand) va fi foarte atragator in zona media si superioara a pietei, in ciuda previziunilor. (a se vedea ultimul raport PAC in care se afirma potentialul de crestere a ERP-ul SaaS pana la 5% cota de piata in urmatorii ani).. Pe langa Microsoft, Xapt va livra si cateva produse complementare printre care si Qlikview, pentru partea de business analytics.
Cel mai important efect al tranzactiei este consolidarea pietei de Microsoft Dynamics la nivelul a doua companii cu pozitii solide: Novensys si Xapt. Novensys are o experienta relevanta pe Microsoft, a cumparat Ager Solutions si are structura unui integrator, iar Xapt aduce in plus resursele unui grup regional precum si maturitatea pietei din Ungaria. Mai sunt si alti jucatori, insa diferenta de clasa, in termeni de resurse, referinte, knowledge ramane vizibila.