Subiectul devine tot mai acroșant si face parte din top 4 tendinte in tehnologie, alaturi de cloud, big data (a se citi business analitycs) si social networking (vorbim insa de unelte de tip social networking folosite intern de organizații, ceva gen Yammer). Cu 1 miliard de smartphone-uri livrate in piata si conexiuni mobile tot mai performante si mai ieftine, mobilitatea se propagă viral din mediul consumer în cel enterprise.
Pentru companii, conceptul de birou fizic se dilueaza treptat, iar angajatii isi doresc sa poata lucra de acasa, sa nu mai aiba timpi morti in deplasari, sa poata folosi orice dispozitiv și evident sa aiba acces la informatii oriunde si oricand.
Vodafone zice ca intern a adoptat conceptul de „clean desk” adica angajații nu mai au birouri fixe, ceea ce crește gradul de ocupare al spatiului si ca ofera clientilor acces mobil la o suita de servicii care acopera e-mail, colaborare, video conferinta, documente etc. Mai mult, pentru gestiunea si securizarea dispozitivelor mobile (aspecte ce se pare ca apasa greu pe umerii administratorilor IT) ofera Mobile Device Secure Manager, o aplicatie care permite monitorizarea modului in care sunt folosite dispozitivele mobile, acordarea drepturilor de acces, limitarea instalarilor, blocare, stergere memorie, instalari/dezinstalari etc.
Ionuț Gaotă de la Microsoft a vorbit despre era plus PC si despre congruenta celor trei tipuri de device-uri care ne guverneaza viata digitala: telefon, tableta, PC. Windows 8/8.1 devine nucleul comun care va permite departamentelor IT o instalare și administare unitara indiferent de tipul dispozitivului. Pentru companii, problemele se pun intotdeauna la nivel de riscuri versus acces si prin urmare daca exista control si securitate, mobilitatea are cale libera.
Nu am ramas la sesiunea finala de Intrebari si Raspunsuri prin urmare nu stiu care a fost efectul asupra audientei.