Wednesday, January 20

Povestea lui Oracle

Oracle nu s-a numit de la inceput Oracle. Compania infiintata de Larry Ellison a intrat in business (1977) cu denumirea Software Development Laboratories, schimbata ulterior (1979) in Relational Software. Numele ,,Oracle,, a fost adoptat dupa un proiect omonim dezvoltat pentru CIA, o baza de date relationala, care s-a dovedit de mare succes la vremea respectiva.
Interesant este ca la nivel de concept, baza de date ,,Oracle,, se intemeia pe o analiza a unui cercetator de la IBM, insa IBM nu a vazut potentialul SQL (structured query language). Dupa o perioada in care era sa intre in faliment, in 1986 compania Oracle a devenit publica atragand de pe bursa peste 35 milioane USD.
Ellison este singurul CEO al Oracle, fiind si singurul care l-a depasit pe Bill Gates ca avere personala pentru o perioada de timp.
Oracle a fost printre primele companii care au mizat pe Internet. Sunt celebre vorbele lui Ellison din 1998: ,, if Internet is not the future of computing we are toasted, but if it is we are golden,,.