Cine are cea mai mica tangenta cu IT-ul are deja raspuns la intrebarea lui Victor ,,Ce va spune sintagma virtualizare?,, si e total inutil sa-i mai explici, ce se poate face pentru acestia ar fi doar un teasing inteligent ca sa-i aduci la eveniment.
Cei care nu au tangenta cu IT-ul nu rezoneaza sub nicio forma cu tehnologia si discursuri de genul ,,Pe un ton mai serios, Hyper-V kicks ass! =) Am inghesuit 5 VMs cu doua domenii AD, Exchange, SharePoint si mai multe instante de SQL Server si IIS plus centrala telefonica VoiP care e pe Linux pe un server cu 10GB RAM. Sa traiasca tehnologia, si start-up-urile… si BizSpark! =),,. Genul acesta de oameni au reactii la: ,,iti poti reduce costurile cu atat,, ,,in loc de 3 oameni la IT poti pastra numai 2,, ,, in urmatorii 2 ani nu trebuie sa aloci buget suplimentar pentru IT,, etc. Virtualizarea nu e un tool de business ca cineva non IT sa gaseasca un sens la nivel de functionalitate ci e doar un ,,concept,, care iti permite sa faci economii.
Nu vreau sa spun ca demersul e ca dilema califului in fata bibliotecii din Alexandria ci doar că popularizarea în masă nu prea se potrivește acestui concept. Unul din filmele lui Victor aminteste de administrarea a 6-10 servere. (ceea ce nu este o infrastructura foarte simpla) Cine are puterea asta de calcul are 100% si un om de IT care a aflat de mult cu ce se mananca virtualizarea. Cred ca acum ar avea nevoie de studii de caz care sa ii explice ca merita, ca ii simplifica munca, ca nu sunt riscuri asociate, ca poate aduce argumente in fata managerilor. (genul acesta de proiect se vand intern, nu vad ca o sa vina un director de la o firma din industria alimentara la un eveniment despre virtualizare). Asta imi aminteste de afirmatiile unui director de DataCenter care imi spunea, prin toamna anului trecut, ca multe dintre companiile care solicitau hosting erau reticente sa-si puna aplicațiile pe masini virtuale in principal pe motiv de securitate.
Mai mult, vorbind despre virtualizare, conceptul se aplică si la nivel de retea si la sistemele de stocare, care sunt o continuare logica a procesului de virtualizare la nivel de server unde preocuparile sunt destul de vechi.