Tuesday, October 21

Criza globală și IT-ul local

Criza financiară din Statele Unite a avut influențe rapide și nefaste în piața americană de IT. Acestea s-au observat, într-o primă etapă prin scăderi masive la bursă înregistrate de majoritatea companiilor (printre cele mai afectate au fost Google și Dell) și, ulterior, printr-un val masiv de previziuni negative. Presa a abundat în anunțuri privind sistarea unor investiții în IT (4,3 miliarde USD doar din partea sectorului financiar) transformate imediat în pierderi directe pentru marile companii, unele aparent neatinse de criză. (Cisco, Intel, Microsoft). Ulterior, șocul s-a transmis și în piața locală, previziunile direcționând către o reducere de 50% a valorii companiilor românești, precum și o posibilă scădere de 25-30% a pieței IT.
Motivația ar fi, pe de o parte, lipsa majoră de interes pentru piețele emergente a investitorilor, iar pe de alta, o firească reducere a bugetelor de IT din partea marilor consumatori locali. Dincolo de aceste scenarii, un impact negativ mai mare l-a avut însă recenta depreciere a leului care a dat peste cap planurile de bugetare a unor proiecte ( cam tot ce însemană IT este exprimat în monedă străina, de la software și servere până la certificări și cursuri de training) dar care impact este departe de ideea inițială de criză.

Fără îndoială că piața locală va fi afectată, însă nu cred că suntem atât de ancorați în economia globală încât să simțim efectele cu aceeași intensitate și în același orizont de timp. Probabil fondurile de investiții vor fi mai prudente și vor amâna unele proiecte, totuși investițiile din România sunt în mare parte de natură strategică și sunt deja planificate, mai ales că oportunitățile locale încă există. (a se vedea anunturile recente ale Michelin sau Lafarge privind deschiderea unor noi unități de producție).
Pentru IT, criza locală rămâne, în continuare, una a salariilor supradimensionate față de productivitatea necesară postului alocat și despre care unul dintre cei mai influenți manageri locali spunea că ,,subminează masiv creșterea industriei românești de ITC,,. Criza aceasta este principalul motiv de neliniște pentru cei care fac outsourcing și, poate, o piedică pentru unii investitori.
Aparent indisolubile, cele două crize pot interfera, pentru că o scădere a pieței va induce inevitabil și o reducere a cererii de resurse umane, puțin probabilă pe fondul anunțurilor de creștere a personalului făcute de tot mai multe companii.(au fost prea multe ca să le mai amintesc aici) Efectele crizei globale asupra IT-ului local sunt greu de prevăzut. În acest demers trebuie să ținem cont însă de două aspecte: nu suntem sub un ,,clopot de sticlă,, ( nu mai știu cui aparține formularea) dar nu ne aflăm, din fericire, nici în mijlocul furtunii.