Friday, October 20

Dronele aruncatoare de flacari sperie pana si dragonii din GoT

Sa nu credeti ca dronele sunt bune doar la filmat nunți, botezuri, biserici sasesti și eventual monitorizat membri ISIS. Aplicabilitatea industriala este foarte extinsă, iar un studiu PwC arata ca piata de profil va ajunge la 9.46 miliarde USD/anual. Unde vor fi cele mai interesante proiecte? In sectorul de utilitati la companiile care au nevoie sa monitorizeze, opereze și intretină diverse tipuri de retele, dar si in agricultura si constructii.

Pentru utilitati, exista deja o drona aruncatoare de flacari care curata deseurile de pe liniile electrice. Altele monitorizeaza procesul de evolutie a vegetatiei din jurul retelelor si emit alerte cand nivelul acesteia devine critic. Monitorizarea cu echipe umane a creșterii vegetației și tăierea copacilor în apropierea liniilor electrice reprezintă cel mai mare cost de întreținere pentru companiile din domeniul energetic. Cu ajutorul dronelor, procesul de tăiere este mai eficient, şi în plus pot furniza date care ajută la anticipare și evitarea defecțiunilor cauzate de căderea copacilor. 

In agricultura, inspectarea recoltelor cu ajutorul dronelor este deja aplicata si in Romania, iar pasul urmator este aplicarea tratamentelor in functie de situatia reala din teren. Similar, in constructii se monitorizeaza din aer evolutia lucrarilor. Mai mult, organismele de control (ISC, Primarii, Cadastru etc) pot evalua respectarea cerintelor de urbanism si aparitia unor constructii ilegale. Nu stiu, daca spaga poate fi data/luata cu drona, insa cu siguranta vor fi disponibile si astfel de aplicatii :)