Wednesday, August 2

Alba Iulia mai face cativa pasi in directia smart city

Dupa ce anul trecut ex-Ministrul Marius Bostan (MCSI) a propus in cadrul conferintei Ziua Comunicatiilor proiectul Alba Iulia Smart City 2018 (primul smart city romanesc, in contextul centenarului Marii Uniri) lucurile au avut o dezvoltare acelerata. Primaria Alba Iulia a adoptat deja mai multe componenente smart city, iar proiectul continua. Sibienii de la Industrial Software au agreat cu Primaria un protocol de cooperare care adauga cinci noi elemente:
  • Aplicatie mobila pentru raportarea incidentelor 
  • Solutie pentru analiza si raportarea veniturilor bugetare
  •  Solutie de barometru public (permite consultarea locuitorilor municipiului pe diverse teme) 
  • Aplicatie pentru programare online a casatoriilor 
  • Integrarea sistemului de Dispecerat cu alte solutii mobile de raportare a incidentelo

Inca este nevoie sa explicam conceptul de “smart” pentru a fi inteles si preluat, dar toate marile schimbari pe care le-am realizat in Alba Iulia au plecat de la imaginatie si viziune. Parteneriatul cu Industrial Software ne apropie de realitate si pune tehnologia la lucru in folosul cetateanului. Solutiile propuse pentru Alba Iulia Smart City 2018 nasc o „democratie electronica” in care locuitorii sunt egali prin simplul fapt ca oricine poate sesiza o problema, solicita o programare a casatoriei sau exprima o opinie, doar folosind Internetul. Simplu, fara cereri, fara deplasari. Cetatenii sesizeaza, iar functionarii publici au datoria sa rezolve”, afirma in acest context Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

In cadrul proiectului Alba Iulia Smart City 2018 o implicare majora o are si Orange Romania. Detalii despre acest proiect gasiti in postul Alba Iulia si Orange, un mariaj de smartcity