Tuesday, October 18

The insiders raman cel mai mare risc de securitate

Acum cateva saptamani aminteam ca, in cazul companiei din Bistrita pagubita de 40 milioane euro prin CEO Fraud, oamenii au fost veriga slaba a lantului de securitate. Situatia nu este insa noua, prin 2006, intr-un articol din Market Watch il citam pe Kevin Mitnick, binecunoscutul hacker convertit, care amintea ca ”Fata umana a securitatii informatiei este foarte usor de exploatat si, de cele mai multe ori, este trecuta cu vederea. Companiile cheltuiesc milioane de dolari pe tehnologii de securitate si, in majoritatea cazurilor, acesti bani sunt pierduti fiindca nici una dintre aceste solutii de securitate nu vizeaza veriga cea mai slaba a sistemului - oamenii”.

Pe masura ce industria cybercrime se dezvolta (exista opinii care o evalueaza la 10x valoarea pietei de securitate cibernetica) presiunea pusa pe the insiders creste. Un studiu recent realizat de Kaspersky Lab si B2B International (companie americana specializata in cercetari de marketing) arata ca 28% dintre toate atacurile cibernetice și 38% dintre atacurile de tip spear sunt realizate acum și cu ajutor din partea unor angajați. Conform raportului Kaspersky Lab, atacatorii santajeaza angajatii pe baza unor informatii compromițătoare, forțându-i să le dezvăluie date de autentificare din companie, informații despre sistemele interne sau să distribuie atacuri de phishing în numele lor.Mai mult, reusesc cooptarea unor angajați dispuși la astfel de acțiuni, prin intermediul unor mesaje sau prin servicii de recrutare pe piața neagră. Aceste persoane sunt plătite pentru serviciile lor și pot fi, de asemenea, rugate să identifice alți colegi care ar putea fi cooptați prin șantaj. 

Potrivit Kaspersky Lab, dacă este plănuit un atac asupra unui furnizor de servicii de telefonie celulară, infractorii vor căuta angajați care le pot oferi acces rapid la datele despre abonați și alte informații din companie sau despre duplicarea unei cartele SIM sau reemiterea ilegală. Dacă ținta vizată este un furnizor de Internet, atacatorii vor încerca să-i identifice pe cei care vor putea să facă harta rețelei și să sprijine atacuri de tipul man-in-the-middle.
 
Amenințările din interior pot lua, însă, orice formă. Cercetătorii Kaspersky Lab au notat două exemple tipice: unul în care un angajat al unei companii telecom a făcut publice 70 de milioane de convorbiri telefonice ale deținuților, multe dintre ele încălcând regula de confidențialitate client-avocat. Celălalt exemplu un inginer dintr-un centru de suport a fost observat pe un popular forum Darknet, promovând capacitatea lor de a intercepta mesajele care conțin parole unice (OTP – one time passwords) pentru autentificarea în doi pași, necesare pentru a se loga în conturile de client de la o companie populară fintech (financial technology).