Tuesday, March 29

Se misca piata DataCenter

Luna martie a adus doua anunturi interesante pentru piata centrelor de date. Intr-o prima etapa GTS Telecom, a anuntat deschiderea primului sau centru de date din Cluj-Napoca (foto), in cadrul Liberty Technology Park, iar ulterior M247 Europe a facut publica intentia deschiderii celui de al doilea centru de date la Bucuresti. Dar sa le luam pe rand.

Investitia GTS in centrul de la Cluj este de peste 500.000 de euro pentru o faza primara (cca 140 mp) si va ajunge la cca 1 milion de euro, in urmatoarea perioada. Aceasta vine dupa o extindere majora a centrului de date din Bucuresti (parcul Electromagnetica) facuta anul trecut si care a costat operatorul peste 1 milion Euro. Realizarea a durat patru luni si ofera GTS o „redundanta seismica” cele doua centre fiind plasate pe falii tectonice diferite. Pana acum doar Telekom avea acest avantaj competitiv.

Anuntul M247 Europe este doar la nivel de intentie, insa compania afirma ca centrul de date din Bucuresti, deschis la inceputul anului 2015 si etichetat drept „ probabil cel mai ecologic din Romania” are deja 80% grad de ocupare. Pe fondul cresterii cererii, se justifica o noua investitie.  Anuntul oficial are insa o nuanta „datorita cererii ridicate, suntem incantati sa putem anunta ca am luat decizia de a cofinanta proiectarea celui de-al 2-lea Data Center in Bucuresti”. Probabil vom avea si alte detalii in viitor.