Wednesday, February 17

Despre beneficiile „curative” ale cloud-ului

IDC a realizat recent pentru Oracle un studiu care arata ca 92% dintre companii inoveaza mai rapid folosind servicii cloud. Mai mult, studiul spune ca asimilarea cloud este mult mai rapid decat asteptarile industriei. La nivel de cloud hibrid, unde probabil Oracle are o buna parte dintre clienti, barierele tradiționale, cum ar fi preocupările legate de securitate, sunt înlocuite de cele operaționale, precum gestionarea mai multor medii IT și lățimea de bandă a rețelelor. Studiul mai spune si „cei care construiesc infrastructuri de Cloud privat continuă să vadă securitatea drept principala preocupare”... insa ma asteptam ca intr-un scenariu privat, securitatea sa treaca intr-un plan secundar si disponibilitatea (riscul de downtime) sa manance nervii echipelor IT.

De asemenea, respondenții au menţionat „câștigarea sprijinului persoanelor de decizie cheie“ ca fiind cel mai important aspect pentru succesul infrastructurilor Cloud private și hibride, sugerând că influența asupra implementărilor Cloud se extinde dincolo de IT, în zone mai ample ale afacerii. Aceste cifre sugerează că rolul CIO-ului este mai important ca niciodată în coordonarea mai multor medii IT și în comunicarea efectivă a beneficiilor implementării Cloud către alte zone de business.

Alte concluzii ale cercetării:
·         92% dintre respondenți susţin că serviciile Cloud le permit să inoveze mai repede; 73% spun că îi ajută să păstreze clienții existenți; iar 76% afirmă că îi ajută să câștige noi clienți.
·         Una din cinci afaceri (19%) a atins „maturitatea în Cloud“, iar mai mult de jumătate (51%) consideră că vor ajunge la maturitate în doi ani.
·         Respondenții au identificat cele mai importante puncte pentru implementarea cu succes a Cloud-ului  hibrid, reuşind să obţină: susţinerea din partea factorilor de decizie cheie (29%), eficientizarea costurilor (25%) și construirea unei relații puternice cu un furnizor (22%).
·         Cele mai mari bariere în adoptarea Cloud-ului hibrid sunt date de gestionarea mai multor medii IT (60%), lățimea benzii de rețea (57%) și relația cu furnizorii IT (52%).

Textul facut public de Oracle are si o nota locala, semnata de Liviu Gherman, Cloud leader: „În România, întâlnim preocupări similare în rândul companiilor care evaluează utilizarea Cloud-ului ca modalitate de creștere a inovării în contextul Economiei Digitale, și ne referim în special la provocările legate de securitate. Lățimea de bandă nu este o barieră importantă în adopția Cloud-ului, deoarece România are una din cele mai rapide infrastructuri de rețea din lume. Oricum, multe organizații din România consideră că diferitele cerințe legate de confidențialitatea datelor și reglementări sunt provocări ce trebuie adresate înainte de adoptarea unei abordări Cloud hibrid ca parte a strategiei lor IT“

Adresa unde gasiti studiul https://go.oracle.com/privatecloud