Wednesday, November 11

T-Systems va opera centrele de date Microsoft din Germania

In ultimele zile, GM-ul Microsoft, Satya Nadella a facut cateva anunturi importante cu privire la reteaua europeana de centre de date. Pe de o parte, a fost finalizata extinderea centrului din Dublin, iar pe de alta trei noi centre de date vor fi lansate in urmatorul an.

Invariabil, Dublin ramane cea mai relevanta investitie a Microsoft in Europa, ultimul upgrade al acestui megacentru de date costand nu mai putin de 150 milioane EUR. L-am vizitat in 2013 si este emblematic, prin dimensiune si complexitate, pentru era „cloud computing” in care traim.

Complementar, Satya Nadella a anuntat in cadrul unei conferinte (Future Decoded) la Londra planurile pentru deschiderea unui centru de date in UK in prima parte a anului 2016. Interesant este ca Amazon a anuntat un proiect similar, tot in UK, insa a carei inaugurare va fi spre finalul anului 2016. Concurenta dintre cele doua companii devine tot mai evidenta. Iar astazi, Microsoft a anuntat oficial deschiderea a doua noi facilitati in Germania, la Magdenburg si Frankfurt pe Main. Probabil, aceste doua locatii vor desemna cu precadere clienti din Germania, iar ca servicii vor gazdui: Azure, Office 365 si Dynamics CRM Online. Companiile germane, spun studiile, prefera intr-o proportie de cca 83% ca furnizorii de cloud sa opereze din Germania.

Cele doua centre din Germania vor avea un statut mai aparte, in sensul ca nu vor fi operate direct de catre Microsoft ci de catre T-Systems, divizia IT a Deutsche Telekom. Microsoft nu va avea acces la date, decat prin intermediul T-Systems. Ambele centre de date vor respecta cele mai ridicate standarde la nivel de securitate: autentificare multi-factor cu scanare biometrica, carduri inteligente, criptare pe baza protocoalelor SSL/TSL, redundanta multipla etc. COnform declaratiilor oficiale vor fi gata in cea de a doua jumatate a anului 2016.