Thursday, May 1

Unora le place...banda

Stocarea pe banda ramane inca o tehnologie valida, chiar daca are o vechime de 60 de ani și chiar daca industria promoveaza masiv stocarea pe disc sau in cloud (inclusiv in Romania). Motivul principal nu este ca unora le place banda ci ca pretul pe GB stocat este cel mai mic de pe piata, iar ca datele cresc exponential. (de cativa ani constant). Mai conteaza probabil si ca banda este de patru ori mai fiabila decat discurile sau ca receperarea datelelor de pe o banda deteriorata este mai simpla decat de pe un disc deteriorat sau ca unitatile de banda (intretinute corect) au un risc mai mic de pierdere a datelor decat discurile, care au prostul obicei sa crape subit. Interesant este si ca banda sustine intr-o buna masura serviciile noi de storage in cloud ale unor furnizori notorii (vezi Amazon Cloud Glacier, spre exemplu)

Peste sase ani (spun studiile)  datele produse global vor atinge valoarea de 40 zettabytes. Asta inseamna cca 5.300 GB pentru fiecare pamantean la nivelul anului 2020, dintre care 33% sunt in cadrul companiile si for fi utilizate in business, prin urmare trebuie colectate, stocate şi analizate cu tehnologiile aferente. (de la arhaica banda, pana la Hadoop si Big Data). 

Prin urmare, realitatea surprinsa de IDC arata o crestere de 12% a datelor stocate pe banda in 2012, 24% in 2013 si 25% pentru anul in curs. Cine vinde stocare pe banda? Nume ca IBM, HP, Oracle, Imation, Iron Mountain, Quantum, Spectra Logic etc majoritatea avand parteneri in Romania, insa foarte low profile ca activitate. Prin urmare, daca as fi vinde produse de stocare nu as neglija aceasta linie de business.
Daca va intereseaza subiectul cititi articolul „Stocare pe banda revine in actualitate” in Market Watch, editia aprilie. (este un material informativ, nu face promovare nimanui)