Tuesday, April 1

ICI intra in businessul de DataCenter

Maine are loc startul oficial al proiectului ICI - "Infrastructura de tip cloud pentru institutiile publice din Romania". Si, pentru că este oficial, la eveniment este anuntat ca prezent si noul ministru MSI, Alexandru Cotovelea. Ceea ce este interesant insa e faptul ca pe agenda evenimentului este inclusa si o vizita a centrului de date ICI, care va gazdui Cloud-ul pentru intitutiile publice.

Ori, prin mai-iunie 2013, Data Centerul respectiv era inca in stadiul construirii subsolului (radier de 800 mp). Este adevarat ca de atunci, in noiembrie (cu ocazia Forumului economic China -Europa Centrala si de Est), directorul general Doina Banciu a anuntat ca proiectul ICI urmeaza sa fie finantat cu circa 16 milioane de euro din fonduri europene. (Conform MSI, prin Apelul 5 din cadrul Operatiunii 3.2.1, ICI primeste suma nerambursabilă de 76.204.800,00 lei.)

Conform mesajelor/prezentarilor oficiale: Data Centerul ICI va furniza servicii de tip PaaS (Platforma ca Serviciu) si IaaS (Infrastructura ca Serviciu) catre institutiile publice, va gazdui: o platforma de preluare, standardizare si unificare a datelor de interes public, un registru al serviciilor electronice publice, o platforma dedicata schimbului de mesaje intre serviciile publice, interfete de interoperabilitate cu SEAP; un portal web pentru Datele standardizate si unificate si Registrele cu aplicatii si servicii ale institutiilor, Biblioteca Nationala de Programe si Serviciul domenii.ro/rotld.ro.
Ramane de vazut daca maine se anunta schimbari si in ce stadiu este proiectul.
Sursa foto: Prezentarea proiectului dezvoltate de ICI Bucuresti
 "Cloud computing pentru institutii publice", iunie 2013.