Thursday, April 17

Cum arata piata de Data Warehouse Management?

Cele mai interesante proiecte de Data Warehouse Management despre care am scris in ultimii ani sunt cele de la Centrofarm, pe tehnologie Microsoft SQL BI Server (facut de Crescendo) si de la Cora pe Oracle Data Integrator (facut de Novensys). Proiecte cu abordare traditionala, integrare date din surse multiple (ERP, CRM, POS-uri, carduri etc) agregare in DWM, procese ETL (Extract/Transform/Load) si livrare de informatii catre utilizatori, intr-un format grafic, intuitiv, inteligent etc. In ambele cazuri, proiecte cu impact major in organizatie, suport decizional relevant, amortizare rapida.

In esenta, un depozit de date (data warehouse) este o colectie de date avand cel putin doua surse diferite (in general aplicatii tranzactionale) si care sunt integrate cu scopul unificarii formatelor pentru analize complexe. Depozitele de date sunt cu atat mai complexe cu cat sursele sunt mai multe si mai variate, iar daca in ecuatie se adauga si date in format nestructurat (care nu sunt grupate in tabele/coloane etc imagini, documente, log-uri spre exemplu) lucrurile se complica natural. De aici mai sunt cativa pasi pana la BigData.

Cum arata piata locala de Data Wharehouse Management este greu de spus.  Structura si pozitionarea vendorilor, conform cadrantului magic al Gartner, este ca in imaginea de mai jos.



Jucatorii mari sunt prezenti (Oracle, IBM, Microsoft, SAP, HP) cu exceptia Teradata, care desi are cativa clienti in RO, nu a deschis inca o filiala locala. Ar mai fi Greenplum/Pivotal (in zona Vizionarilor) pentru ca au fost cumparati in 2010 de EMC, iar EMC are birou in Romania, insa din 2013 ar fi devenit independenta, oricum nu stiu daca exista proiecte locale pe aceasta tehnologie. Jucatorii de nisa nu exista si nici Amazon sau 1010Data.

Daca va intereseaza specificul fiecarei companii, gasiti toate detaliile pe site-ul Gartner. Cadranul a fost facut public prin Martie, deci datele sunt inca proaspete.