Tuesday, March 11

VMware crede cu tarie in viitorul desktopului ca serviciu

Acum 2-3 ani VDI (virtual desktop infrastructure) era un termen foarte la moda, inclusiv pe piata locala, iar in Market Watch am avut o sectiune care a acoperit subiectul vreme de mai multe luni. Ca si alte valuri tehnologice, VDI-ul nu a devenit o tehnologie foarte populara si prin urmare putine proiecte au fost referentiate, cel putin in Romania.
Am avut la vremea respectiva o discutie cu Omnilogic pentru implementarea unui astfel de serviciu in redactia MW, insa abordarea era prea complexa si oarecum pea costisitoare. Concluzia, la vremea respectiva, a fost ca VDI se potriveste mai ales pentru un business nou.

Amazon si VMware sunt companile unde VDI-ul pare sa-si gaseasca un viitor in formula DaaS, Desktop as a Service. Dupa ce prin ianuarie, VMware anunta un parteneriat cu Google prin care utilizatorii de Chromebooks aveau acces la un desktop Windows virtualizat, compania americana anunta lansarea unei oferte DaaS extrem de atragatoare, superioara oricarui serviciu similar din piata.
VMware Horizon DaaS poate fi livrat atat in regim privat cat si public si ruleaza atat cu un client nativ de iOS si Android cat si din browser HTML5. Fiecare masina virtuala vine cu o configuratie de 2GB RAM, 30 GB stocare si poate rula cam orice versiune de Windows: XP, 7, 64 bit Windows 8, Server 2008 R2, Server 2012. Costul serviciului este de 35 USD/luna si nu implica achizitia de licente VMware. La Amazon, pretul pentru un desktop Workspace este tot de 35 USD/luna/user, insa nu poate fi livrat decat din cloud-ul Amazon.VMware Horizon s-a numit anterior VMware View. Nu stiu daca serviciul este disponibil in Romania, dar cum VMware are o prezenta activa pe piata locala, vom afla in curand.