Sunday, November 17

„The Apps rush” sau noul Eldorado

Nu este un remake dupa celebrul film al lui Chaplin ci doar o realitate prin care trece societatea contemporana. La finalul lunii octombrie, Apple anunta atingerea unei valori cumulative de 60 miliarde aplicatii descarcate din  AppStore de la deshiderea acestui serviciu in iulie 2008. Mai mult, conform acelorasi aplicatii ritmul zilnic ar fi pe la 60 de milioane si este in crestere. Similar, Google atesta cca 48-50 miliarde aplicatii descarcate din Google Play, iar de la Windows Store se mai adauga inca 2.5-3 miliarde. Aceasta arata ca prin telefoanele inteligente ale locuitorilor planetei rezida peste 113 miliarde aplicatii.
Horace Dediu, analist american de origine romana pe care l-am cunoscut la Internet&Mobile World (unde btw, ar fi meritat o atentie mai ridicata din partea presei) spunea ca aceasta masa instalata de apps-uri genereaza o schimbare majora in consumul altor tipuri de continut.
Nu am gasit nici-un studiu in acest sens insa ar fi interesant de stiut ce impact au aceste  120 miliarde de aplicatii in piata. Evident timpul si atentia alocata utilizarii apps-urilor este deturnat de la alte activitati precum: jocuri traditionale, browsing web, presa, TV, YouTube. Prin urmare, exista un transfer de expunere intre aceste forme de continut digital si in mod firesc urmeaza si un transfer de venituri (cumparare produse si mai als publicitate). Pentru ca ziua are tot 24 de ore si putin probabil ca sumele cheltuite sa creasca, este de presupus ca unele canale pierd/vor pierde sume considerabile, asa cum s-a intamplat cu print-ul la aparitia online-ului etc.
O alta directie care merita exploatata sunt veniturile pe care le pot castiga dezvoltatorii de aplicatii pentru dispozitive mobile. Avand in vedere volumul, acest sector devine extrem de profitabil si poate genera premisele unei imbogatiri la fel de rapide ca prospectiunile miniere din California.
In acelasi context, Apple afirma ca in Octombrie platile catre developeri au ajuns la valoarea de 13 miliarde USD, in crestere fata de 11 miliarde in iulie. Nu am informatii actuale despre Google, insa prin ianuarie cifrele erau pe la 8 miliarde USD si tindeau sa ajunga la cca 1 miliard pe luna. Probabil, cresterea cotei de piata a Windows Phone va mai adauga ceva consistenta la suma totala. Dincolo de achizitiile de aplicatii, mai exista si ceva servicii incluse in aceasta piata, care probabil ajunge la cca 3 miliarde USD lunar/ 36 miliarde anula cu perspective majore de crestere. Ok, este o valoare inca mica prin comparatie cu piata de muzica (150 miliarde USD la nivel global) sau cea a filmului (500 miliarde USD doar in US) insa vorbim de o industrie cu 4-5 ani vechime in cazurile fericite.