Tuesday, October 1

Interviu cu Sorin Mandrutescu, Oracle

Daca tot nu am ajuns la San Francisco pentru Oracle Open World 2013, desi compania ma invitase, am compensat cu un interviu la nivel de Country Manager pentru urmatoarea editia a Market Watch. Mi-a placut ca Sorin Mandrutescu, dincolo de atitudinea de bancher, este un om de afaceri care poate depasi o formalismul unei intalniri cu presa pentru a genera o discutie acroșantă. Pe scurt, concluziile intalnirii arata ca:
- In piata locala inca se mai intampla proiecte suficient de interesante incat sa fie prezentate la Oracle Open World. Eram la San Francisco acum 4-5 ani  cand a fost anuntat in plen (si in premiera) proiectul de Exadata de la Banca Transilvania, ceea ce mi-a bucurat putin orgoliul national.
-Componenta de consultata din proiectele IT este subdimensionata, cu precadere la nivel de Project Management si mai ales Change Management. (Discutia mi-a amintit de subiectele abordate in Tableta de Management, rubrica pe care Marcelina Joavina, activa si ea in cadrul Oracle Romania in urma cu ceva ani, a tinut-o in 2005-2007)
- Integratorii locali, inclusiv cei mari, mai au de lucru la rafinarea serviciilor si maturizare.
- Business-ul de Support Center/Contact Center/Nearshoring etc desi este volatil va ramane in Romania pe termen lung, datorita unui cumul de factori (abilitati tehnice si ligvistice, proximitate, cultura, fus orar etc) dar ca trebuie sa depunem (ca tara/administratie/industrie) un efort mai intens pentru inglobarea/integrarea locala a cunostintelor/resurselor umane dabandite in aceste centre pentru a crea un diferentiator pe termen lung.
- Suntem un popor cu o buna intelegere a IT-ului insa ne lipseste spiritul comercial si intr-o buna masur si finantarea ideilor, iar antreprenorii locali din IT ar trebui sa fie mai ambitiosi.
- Oracle incearca sa intervina cat mai de timpuriu in procesul educational pentru dezvoltarea competentelor mentionate anterior. A se vedea cursurile de baze de date introduse in programul pentru liceu.
- Piata locala de IT inca nu are o evolutie predictiva, unele proiecte conjuncturale pot schimba sensibil cifrele si prin urmare estimarile pot fi inselatoare.
(interviul pe larg in editia octombrie a MW)