Wednesday, June 26

Cel mai bun drum spre Turcia

Daca tot a venit vara, o actualizare a drumului spre Turcia se impune, mai ales ca imaginea atasata postului de anul trecut nu are o calitate prea buna. Prin urmare cel mai bun drum pentru tranzitul Bulgariei cu masina este ruta Giurgiu-Ruse-Razgrad-Targvishte-Omurtag-Kotel-Yambol-Elhovo-Lesovo-Hamzabeily (punct vamal) ceea ce inseamna cca  285 km pe teritoriul vecinilor bulgari. Drumul este ok, anul trecut cand am fost la Instanbul se modernizau anumite pasaje, nu urca la mare altitudine (fata de ruta prin Nova Zagora) si este in general liber.

Pana la Razgrad nu este nimic deosebit, drumul principal merge insa spre Shumen si autostrada spre Varna, iar ruta spre Turcia face dreapta spre Targovishte, un drum oarecum secundar, in stare ok dar care nu permite o viteza foarte mare. Pasajul Omurtag-Kotel este ceva mai montan, drumul are unele serpentine dar nimic deosebit si nu e prea aglomerat. Trecerea prin Yambol necesita ceva atentie, orasul are o centura (nu era in stare prea buna anul trecut) insa este de recomandat fata de tranzitul prin oras, unde semnalizarea cam lipseste. In zona se lucreaza la autostrada A1 a bulgarilor: Sofia-Plovdiv-Burgas si prin urmare este posibil sa existe devieri etc. Elhovo-Lesovo nu ridica probleme, poate doar legate de echipajele de politie.

Vama din Hamzabily nu apare inca pe toate hartile (Google Maps nu o arata, spre exemplu, dar exista cu siguranta). In vama exista benzinarie Lukoil unde se poate alimenta la preturi bulgaresti si plati cu cardul. In Turcia, pretul pentru benzina-motorina este mult mai mare.
Dupa iesire din vama se tine drumul spre Edirne, dar se intra pe autostrada inainte cu 10-15 km de oras, prin urmare pentru Instanbul sau Canakale se intra pe sensul din stanga. Drum bun!