Tuesday, April 9

Cu ce servere ne mai uimeste HP?

Am auzit prima data despre proiectul Moonshot prin 2011 cand inca mai mergeam pe la conferintele internationale ale HP. Obiectivul proiectului era dezvoltarea unui server cu un consum foarte mic de energie si cu o amprenta redusa in rack si avea la baza o arhitectura ARM. Anul trecut insa HP a anuntat (prima versiune de Moonshot) ca trece la arhitectura Intel Centerton, dupa ce probabil noua generatie de procesoare Intel Atom promitea performante peste asteptari. (consum redus, suport 64-bit, virtualizare etc).
Anuntul de astazi (a doua versiune de Moonshot) este focalizat de asemenea pe serverele cu Intel Atom insa HP spune ca poate livra pe combinatia sasiu + server MoonShot orice arhitectura doreste clientul inclusiv cu AMD, ARM/Calxeda sau Texas Instruments.
Revenind insa la seria de servere anuntata oficial, sunt de remarcat cateva aspecte:
- intr-un rack standard intra 1800 de servere Moonshot (fiecare șasiu partajeaza alimentarea, racirea, controlul etc)
- consumul de energie este cu 80% mai mic decat un server traditional (probabil cu aceleasi performante)
- costul asociat (spatiu + alimentare+racire) este cu 77% mai mic decat al unui server traditional
- disponibilitatea comerciala este din a doua jumatate a lui 2013
- hp.com sta pe server Moonshoot si duce peste 3 milioane de vizitatori/zi
- este gandit pentru incarcari de tip „social, cloud, mobile, and big data” ca sa citam din comunicatul de presa original
- se adreseaza centrelor de date interesate de cresterea densitatii (la noi deocamdata majoritatea au spatiu excedentar dar nu se stie)
Nu-mi dau seama care va fi adresabilitatea pe piata locala, insa exista destule companii cu incarcari ridicate prin telecom, financiar-bancar, poate zona de cercetare (unde exista cateva centre de high performance computing) etc.