Tuesday, March 5

Piata globala ITC a ajuns la 3,6 trilioane USD

Conform unui raport IDC relativ recent, piata globala de IT a depasit 2 trilioane USD (2 doua mii de miliarde) valoarea ajungand la 3,6 trilioane daca adaugam si telecomul in ecuatie.
Din punct de vedere al IT-ului cresterea este de 5,9% fata de 2011, in ciuda unor conditii economice dificile in Europa si Asia. Mai multe segmente cheie ale pietei IT au inregistrat scaderi (PC-uri, servicii) insa mobilitatea (tablete + smarthgone) si cloud-ul au compensat. Spre exemplu cheltuielile pentru telefoane inteligente au atins valoarea de 300 milioarde USD in timp ce vanzarile de PC-uri au coborat la 233 miliarde.
Pentru 2013, prognozele indica tot o evolutie ascendenta cu diferente majore intre regiuni: cca 5,5 crestere in US, stagnare in Japonia si 1-2% crestere in Europa.

In ultima luna am tot primit comunicate de presa optimiste despre rezultatele financiare, din partea companiilor locale. Prin urmare, tind sa cred ca piata din Romania s-a inscris in tendinta globala, atat ca procente cat si ca directii. Probabil vom aveam unele confirmari in curand: 4-6% crestere, vanzari peste asteptari la tablete, cifre optimiste la servicii de tip cloud si data center si poate chiar crestere la solutii de business. Ceva semne de intrebare vin din segmentul telecom, unde Orange, spre exemplu, a inregistrat o scadere de 2%. Dar sa asteptam datele analistilor.