Tuesday, February 5

Romania si Bulgaria din perspectiva IT

Dan Nica, seful MCSI a avut ieri o intalnire cu omologul sau bulgar Valery Borissov pentru a identifica unele oportunitati de colaborare si a pregati un viitor memorandum in acest sens. In ciuda unui credit limitat pe care il acordam Bulgariei, tara vecina este mai dezvoltata pe anumite domenii ale IT-ului, cu precadere in sectorul public: sanatate publica, smarcarduri, infrastructura securizata etc.  Aceste proiecte, coordonate de integratori precum HP, Bull etc ar putea fi replicate sau folosite ca sursa de informare si pentru Romania. Pe de alta parte, proiectul fluviu al MCSI „Economia bazata pe cunoastere” ar putea oferi bulgarilor drept model pentru informatizarea mediului rural. Probabil este vorba de telecentre and stuff. Ar fi de mentionat si ca bulgarii au atras in egala masura cu noi atentia multinationalelor din IT pentru deschiderea centrelor de suport, R&D etc, iar pe centura Sofiei o sa vedeti logo-uri precum HP, Microsoft, Oracle la fel ca la Bucuresti.

In zona privata, una dintre cele mai cunoscute companii bulgaresti este Datecs care livreaza si in Romania cunoscutele case de marcat omonime (importator oficial Danubius Exim). Datecs a fost infiintata in 1990 de un grup de cercetatori de la Institutul de Cibernetica Aplicata din Bulgaria si a dezvoltat primele imprimante cu alfabet chirilic precum si unele aplicatii pentru Windows. Prin 1997, Datecs a vandut un astfel de produs (FlexWord) catre Microsoft (romanii au reusit aceasta performanta ceva mai tarziu). Daca aruncati o privire prin magazine, cand faceti plata, o sa remarcati cu siguranta numeroare case de marcat Datecs.

Din partea noastra, cele mai active companii in Bulgaria sunt Tornado (cronologic au fost primii probabil) Genesys, TotalSoft ( in 2010 a investit 300.000 EUR in deschiderea unei filiale in Bulgaria) Wizrom (un prim proiect in 2003 la Biochim Leasing/HVB Leasing si ulterior reprezentanta WizBulgaria care a localizat principalele produse) Siveco ( achizitia companiei bulgaresti Latona in 2008, implicare in cateva proiecte majore la Casa Nationala de Asigurari/NHIF, Vama dar si cateva initiative in zona educationala). Complementar, stiu mai multi manageri din Ro (Epson, VMWare, Dell, Alcatel etc) care administreaza si linii de business in Bulgaria (cititi articolul Market Watch „Romanii iau cu asalt Bulgaria”).