Wednesday, February 6

Dell iese de pe Bursa si se privatizeaza

Asa cum era previzibil conform declaratiilor din ultima vreme, Michael Dell a rascumparat actiunile Dell pentru suma de 24,4 miliarde USD, compania devenind astfel privata. Tranzactia a fost finantata de mai multi investitori (MSD Capital, BofA, Barclay, Credit Suise, Silver lake etc) printre care si Microsoft care a contribuit cu 2 miliarde USD. Actionarii au primit un bonus de 25% fata de pretul de inchidere pentru a fi determinati sa vanda intreg pachetul.
Compania a fost infiintata in 1984 de Michael Dell (19 ani) cu 1000 USD si a avut initial cu numele de PC Ltd. Patru ani mai tarziu, Dell a devenit o companie publica, iar in anii 90 s-a diferentiat prin abordarea unui concept de asamblare la comanda si livrare directa catre client, complet diferit fata de IBM si HP. In 2001, Dell a devenit cel mai mare producator global de PC-uri insa in anii urmatori a pierdut serios din cota de piata, atat pe segmentl PC cat si la servere. Ulterior, Dell si-a diversificta portofoliul, iar in mod curent se orienteaza catre solutii si servicii din categoria cloud computing, schimbare de directie sustinuta de achizitia unor companii importante precum Perot Systems, Equalogic, Quest Software, Wyse etc.
Privatizarea va permite un control mai bun asupra companiei in demersul de transformare a Dell intr-un furnizor de solutii complexe de business.

LE: la ora 13.30 a sosit si un comunicat oficial in romana, textul mai jos

Dell Inc. a anunţat ieri semnarea unui acord definitv de fuziune, conform căruia Michael Dell, fondator, Preşedinte şi CEO al Dell, în parteneriat cu fondul global de investiţii Silver Lake, specializat în domeniul tehnologiei, va achiziţiona Dell.
Conform termenilor acordului, acţionarii Dell vor primi 13,65 dolari în numerar pentru fiecare acţiune ordinară Dell deţinută, într-o tranzacţie evaluată la aproximativ 24,4 miliarde de dolari. Preţul reprezintă o primă de 25% faţă de preţul de închidere al acţiunilor Dell de 10,88 USD din 11 ianuarie 2013, ultima zi de tranzacţionare dinaintea apariţiei primelor zvonuri privind o posibilă tranzacţie de preluare; o primă de aproximativ 35% faţă de valoarea companiei Dell la 11 ianuarie 2013; şi o primă de aproximativ 37% faţă de preţul mediu de închidere din perioada anterioară de 90 de zile calendaristice, încheiată la 11 ianuarie 2013. Cumpărătorii vor achiziţiona în numerar toate acţiunile Dell aflate în circulaţie şi care nu sunt deţinute de Michael Dell şi anumiţi alţi membri ai managementului.