Saturday, December 8

GoogleApps Free iese din oferta

Google a anuntat ieri ca renunta la Google Apps for Business  Free Edition care permitea utilizarea „gratuita” a serviciilor pentru 10 utilizatori si personalizarea casutelor de email pe domeniu propriu. De fapt, utilizarea numelui propriu de domeniu era principala atractie, deoarece in rest interfata si functionalitatile erau aceleasi ca la serviciile pentru end-useri.
In mod curent, singura versiune disponibila va fi cea premium (Google Apps for Business) care costa cca 50USD/utilizator/an si ofera suport 24/7 + uptime garantat 99,9% dar care in rest ofera cam tot acelasi lucru. Exista si o versiune cu functionalitati avansate de securitare, arhivare si e-discovery (identificare de informatii relevante) la un cost de 100 USD/utilizator/an.
Google zice ca serviciul Free este folosit de milioane de utilizatori le nivel global, prin urmare, o explicatie pentru decizia de ieri ar putea fi atragerea unui procent din acestia catre versiunea platita, ceea ce ar genera venituri nu tocmai neglijabile. Google Romania nu are/nu are inca o divizie Enterprise, iar serviciile Google for Business sunt disponibile prin Appor/Revevol si BitSolutions.
Acum 2-3 saptamani, am avut un schimb de replici pe LinkedIn cu cineva care sustinea ca Google Apps Free este solutia ideala pentru companiile romanesti mici si careia i-am spus ca Free inseamna lipsa de siguranta si control si ca niciun manager nu ar trebui sa-si bulverseze angajatii cu astfel de unelte. Decizia Google imi intareste aceasta convingere, iar cand un serviciu de email si colaborare profesional (ca Office 365, spre exemplu) costa lunar cat o pizza mica, tre sa fii extrem de zgarcit sa mai cauti alternative gratuite.